Dovedit ştiinţific: Sarea din alimente provoacă foame, nu sete

Data: 30/07/2018 | Autor: .

Dovedit ştiinţific: Sarea din alimente provoacă foame, nu sete

V-aţi gândit vreodată de ce nu putem gusta doar un singur snacks sau un pufulete? De ce, atunci când cineva ne oferă un covrig, nu ne putem opri până nu-l mâncăm pe tot? Potrivit cercetătorilor, de vină pentru pofta incontrolabilă pe care o simţim este sarea din aceste produse, relatează GadgetReport.ro

Un studiu publicat în The Journal of Clinical Investigation arată că sarea nu ne face neapărat sete cât mai ales foame. La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce au testat efectele alimentelor sărate.

Două grupuri de câte 10 bărbaţi au primit, timp de 105 respectiv 205 zile, o dietă bogată în alimente sărate. În urma analizelor medicale, s-a descoperit că alimentele sărate i-au determinat să mănânce mai mult şi, în mod paradoxal, să consume mai puţine lichide.

Cercetătorii au aflat, astfel, că nivelul ridicat de sare a determinat rinichii să reţină mai multă apă şi să producă uree în exces, proces care consumă multă energie, cauzând senzaţia de foame.

„Corpul uman are un mecanism de protecţie care, atunci când este confruntat cu o alimentaţie bogată în sare, tinde să reţină mai mult apă, pe care, altfel, ar elimina-o prin urină sau transpiraţie”, a declarat procesorul Friedrich C. Luft, unul dintre autorii studiului.

Până nu demult, cercetătorii credeau că sarea determină organismul să încerce, în primul rând, să o elimine prin urină, iar pierderea de lichid determină senzaţia de sete. Noul studiu a descoperit, însă, că sarea urmează acest traseu, însă corpul uman îşi formează, în acelaşi timp, un mecanism de protecţie care conservă apa şi activează senzaţia de foame, pentru a aduna mai multă energie.

Puteţi vedea studiul în detaliu AICI.