Ecranul care își repară singur fisurile a devenit realitate. Pas uriaș în lumea tehnologiei

O echipă de cercetători de la Institutul Coreean de Știință și Tehnologie (KIST) a dezvoltat un display electronic auto-vindecător. În esență, acesta își poate repara propriile fisuri și alte daune fizice pe baza unui ingredient surpriză: uleiul de in.

Uleiul de in este fabricat din semințe de in. Pentru a dezvolta ingridientul, cercetătorii au adăugat semințelor polimidă incoloră (CPI) – o alternativă la sticlă folosită deja pe ecranele pliabile ale smartphone-urilor.

Uleiul de in a fost încărcat mai întâi în microcapsule care au fost apoi amestecate cu un material siliconic. Acel material a fost apoi folosit ca un strat de acoperire peste display-urile de telefoane.

Din testele făcute de cercetători, uleiul respectiv a reușit să contribuie la rezolvarea unor probleme precum zgârieturile și micile crăpături apărute în ecrane.

„Am reușit să dezvoltăm o poliimidă incoloră auto-vindecabilă, care poate rezolva radical proprietățile fizice și durata de viață a materialelor polimerice deteriorate”, spun cercetătorii .

Atunci când apare o crăpătură, aceasta duce la ruperea microcapsulelor, eliberând uleiul stocat pentru a repara daunele. Când substanța uleioasă intră în contact cu aerul, se întărește, iar ecranul este reparat.

Speech Jammer. Arma care te face sa iti pierzi mintile

,,Acțiunea microcapsulelor funcționează la temperatura camerei, fără a fi nevoie de presiune externă , spre deosebire de materialele similare de auto-vindecare care au fost încercate anterior’’, au declarat experții.

Mai mult, temperaturile mai ridicate, umiditatea mai mare și lumina ultravioletă pot accelera procesul de vindecare, relatează cercetătorii.

În condiții ideale, sub radiații UV, materialul poate înlocui 91% din fisuri în doar 20 de minute.

Deși mai sunt câțiva pași de făcut pentru ca tehnologia să ajungă pe telefoane și tablete, rezultatele sunt încurajatoare.

Dincolo de utilizarea în sectorul telefoanelor, materialul va putea fi folosit și în alte domenii, de la panourile solare la…pielea artificială.

„Anticipăm că acești polimeri auto-vindecători incolori receptivi la mai mulți stimuli pot fi în cele din urmă utilizați pe scară largă în aplicații diverse, cum ar fi afișajele transparente și / sau domeniile legate de optică ale electronicii flexibile”, scriu cercetătorii, în lucrarea lor.

Există un univers paralel? O nouă teorie cu iz SF