Ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortală

Data: 12/08/2019 | Autor: .

Ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortalăUnii o beau pentru că le oferă energie, alţii o blamează, pe motiv că este un adevărat drog. Cine are dreptate? Experţii de la AsapSCIENCE au realizat un excelent clip video în care explică, foarte simplu, ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortală, relatează GadgetReport.ro

Potrivit experţilor, atunci când suntem treji, în creierul nostru se acumulează o moleculă numită adenozină. Aceasta intră în legătură cu receptorii care încetinesc activitatea creierului.

Cu cât este mai multă adenozină, cu atât ne simţim mai obosiţi. În schimb, atunci când dormim, concentraţia de adenozină scade, astfel că ne simţim mai odihniţi.

Cafeina din cafea este asemănătoare cu adenozina. Îşi croieşte drum prin sânge şi ajunge în cele din urmă la creier, acolo unde temperează efectele adenozinei. Altfel spus, ne face să uităm de oboseală.

Cercetătorii au descoperit că efectele sunt tempoare, pentru că, cu cât adenozina se reduce, cu atât corpul încearcă să formeze mai multă. Aşa se ajunge ca, atunci când renunţăm la cafea sau bem mai puţină, se ne simţim ceva mai obosiţi decât de obicei.

Cafeina stimulează, totodată, producţia de adrenalină, care amplifică frecvenţa cardiacă şi pune sângele în mişcare.

În plus, afectează nivelul de dopamină, prin prevenirea reabsorbţiei acesteia în creier, ceea ce ne face să ne simţim mai fericiţi. Practic face acelaşi lucru ca şi cocaina, însă la un nivel mai redus, dovadă că dependenţa de cafea poate fi depăşită mult mai uşor.

Interesantă şi una dintre concluziile din clipul video. Dacă bei 70 de cafele, rişti să mori. Vedeţi clipul video, cu subtitrare în limba română, mai jos. Pentru a vedea subitrarea, apasati pe primul buton din dreapta – subtitrari ( de langa setari).