Cum crești autonomia laptopului. Câteva măsuri esențiale

Data: 9/08/2019 | Autor: .

Cum crești autonomia laptopului. Câteva măsuri esențialeŞtiai că durata minimă de functionare a unei baterii de laptop este de 3 ore şi că, dacă coboară sub acest nivel, ar cam trebui schimbată? Cum extinzi autonomia unei baterii de laptop află din materialul realizat de GadgetReport.ro

Autonomia bateriei este corelata cu numarul de celule pe care le include, ofertele existente variind de la 3 pana la 12 celule.

Durata minima de functionare a unei baterii de laptop este de 3 ore si poate scadea in functie de aplicatiile care ruleaza. Ultrabook-urile au o autonomie de peste 5 ore și pot ajunge la 14 ore, deoarece au la baza platforma INTEL ULV.

Majoritatea modelelor existente au baterii cu 6 celule, care asigura o autonomie de circa 4 ore. De curand au fost lansate ultrabook-uri cu baterii cu 8 sa9u 9 celule.

Cele mai performante notebook-uri au baterii cu 12 celule, numite si baterii de inalta capacitate. Cele mai performante produse in domeniu presupun o durata de viata a bateriei de 19 ore!

Durata de viaţă a bateriei variază în funcţie de configuraţia laptopului si de modul de utilizare. Capacitatea maximă a bateriei nu ramane identica pe parcursul anilor, putand sa scada semnificativ in functie si de comportamentul de incarcare al utilizatorului.

Cei mai multi dintre noi prefera o luminozitate mare a ecranului, insa aceasta afecteaza si confortul ochilor dar si consumul de baterie.

Din Control Panel, in Power Options puteti face setarile optime de consum energetic. Sau dati dublu click pe iconita bateriei din toolbar. De acolo puteti seta varianta de functionare eco sau power saver atunci cand va aflati in deplasare. Ecranul va fi mai putin luminos dar bateria va rezista mult mai multa vreme.

In cazul in care nu va puteti alimenta laptop-ul, incercati sa inchideti aplicatiile pe care nu le utilizati, si pe care le tineti numai pe fundal. Acestea fac hardul sa lucreze mai intens si implicit sa consume mai multa baterie. Puteti apasa si tastele Control/Alt/Del concomitent pentru a putea intra in Task Manager. Acolo veti vedea cate operatiuni deruleaza laptopul si le veti putea inchide pe cele inutile, sau care nu sunt de stricta necesitate.

Chiar si mouse-ul are nevoie de energie pentru a functiona. Atunci cand va aflati in deplare apelati la touchpad. E si mai practic, decat sa purtati in geanta si mouse-ul.

Este de preferat sa alegeti optiunea Hibernate in detrimentul celei Standby, pentru ca prima economiseste mai multa energie. Chiar daca inchideti clapeta, laptopul continua sa utilizeze din baterie, este mai bine sa dati shut down si sa il redeschideti cand ajungeti la destinatie si vreti sa lucrati.