Egiptul cere Interpolului să găsească capul lui Tutankhamon

Data: 9/07/2019 | Autor: .

Egiptul cere Interpolului să găsească capul lui TutankhamonAutoritățile din Egipt au cerut ajutorul Interpolului pentru a da de urmele unei sculpturi de 3000 de ani a faimosului faraon Tutankhamon. Solicitarea a venit după ce sculptura a fost vândută de Casa Christie’s la o licitație, săptămâna trecută, în ciuda obiecțiilor lui Cairo, relatează GadgetReport.ro

Casa de licitație din Marea Britanie a vândut capul de cuarțit brun, cu o înălţime de 28,5 centimetri, unui cumpărător rămas anonim, pentru mai mult de 4,7 milioane de lire sterline.

Comitetul Național pentru Repatrierea Antichităților din Egipt a anunțat, într-o declarație oficială citată de The Telegraph, că a angajat o firmă britanică de avocatură să deschidă un proces împotriva lui Christie’s, susținând că instituția nu a furnizat documente care să dovedească proprietatea asupra sculpturii.

„Comitetul îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de comportamentul neprofesionist” care a permis „vânzarea de antichităţi egiptene pentru care nu au fost furnizate actele de proprietate şi documente care atestă exportul lor legal din Egipt”, a declarat NCAR într-un comunicat, citat de AFP. De asemenea, ministrul pentru Antichităţi Khaled al-Enany a solicitat Londrei să interzică exportarea obiectelor vândute „până când documentele solicitate vor fi prezentate autorităţilor egiptene”.

Autoritățile egiptene susțin că piesa pare să fi fost „furată” în anii 1970 de la templele din Karnak, aflate la nord de Luxor, iar Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a cerut Foreign Office şi UNESCO să oprească vânzarea.

Casa Christie’s a negat orice ilegalitate, declarând că a efectuat „o cercetare amplă” pentru a verifica proveniența statuii și chiar a „depășit ceea ce este necesar pentru a se asigura de legalitatea tranzacției”.

Christie’s a susţinut că Egiptul nu şi-a exprimat anterior preocuparea faţă de acest obiect, „deşi existenţa sa era cunoscută, iar sculptura fusese expusă în public”. În plus, casa de licitaţii a publicat o cronologie a modului în care relicva şi-a schimbat proprietarii, trecând de la un dealer european de artă la altul, în ultimii 50 de ani.