Experiment FBI! Cum te prinzi daca cineva te minte-n faţă

Experiment FBI! Cum te prinzi daca cineva te minte-n faţăSe spune că minciuna are picioare scurte. Întotdeauna. Însă cum îţi dai seama care este diferenţa între realitate şi ficţiune, cum îi „miroşi” pe cei care îţi vând false promisiuni, care încearcă să te facă să crezi ceva ce nu este real?

Un fost agent FBI, dr. Jack Schafer, a publicat o carte, “The Like Switch”, in care prezintă mai multe tehnici de manipulare pe care le-a folosit cu succes în activitatea sa de trei decenii. Iar un capitol distinct se refera la descoperirea minciunii.

Pornind de la ceea ce scrie în carte, GadgetReport.ro a adunat, într-un scurt rezumat, trei dintre cele mai interesante metode care te pot ajuta să îi descoperi pe mincinoşi.

Metoda 1

Cea mai simplă cale de a afla dacă o persoană spune adevărul sau minte este să îi pui intrebări la care trebuie să dea răspunsuri simple, de tip “da” sau “nu”. Dacă va evita să îţi dea un astfel de răspuns, acesta lucru poate fi considerat un semnal de alarmă.

Atunci reformulează întrebarea şi dacă şi în acest caz evită un răspuns fermn, concret, atunci este foarte posibil că persoana din faţa ta să incerce să te mintă.

Metoda 2

Dacă pui o întrebare la care se poate răspunde simplu cu “da” sau “nu” şi persoana din faţa ta îşi începe răspunsul cu “păi…”, mai mult ca sigur că încearcă să te dezinformeze.

Dacă continuă apoi cu explicaţiile, încercând să îşi susţină teoria, este foarte clar că încearcă să-şi susţină minciuna. Poţi să i-o tai simplu, punându-i o întrebare la care să-ţi răspundă categoric – da sau nu.

Metoda 3

Întreabă persoana respectivă de ce ar trebui să ai încredere în ea, de ce să crezi ce spune. La cei sinceri, răspunsul lor tipic este “pentru că spun adevărul”. Celor care mint le va fi foarte greu să susţină acest lucru şi vor încerca să îţi ofere tot felul de răspunsuri pe ocolite, insistând pe expresii precum “sunt o persoană sinceră”, “nu trebuie să mă crezi dacă nu vrei” sau “nu am niciun motiv să mint”.

Dacă se justifică astfel pentru afirmatiile sale, este foarte probabil să ascundă ceva. Nu înseamnă neapărat că minte ci, probabil, că nu spune tot adevărul. Trebui ca tu să îţi dai seama de realitate, folosindu-te de întrebări încrucişate şi de observaţia mişcărilor sale.
De exemplu, dacă îşi ţine mâinile încrucişate sau la spate când pretinde că spune un adevăr, este un semn de întrebare. La fel dacă îi tremură mâinile, dacă are vocea schimbată, se înroşeşte la faţă sau transpiră.