Hyundai va construi prima mașină Apple? Sud-coreenii, anunț de ultimă oră

Data: 8/01/2021 | Autor: .

Coreenii de la Hyundai Motor au anunțat oficial că discută cu Apple pentru a construi prima mașină autonomă imaginată de inventatorii iPhone. Pe fondul acestui anunț, acțiunile Hyndai au crescut cu nu mai puțin de 24%.

Hyundai și Apple lucrează deja împreună la CarPlay, software-ul Apple pentru conectarea telefoanelor iPhone la vehicule.

„Apple și Hyundai sunt în discuții, dar într-un stadiu incipient, și nu s-a decis încă nimic”, au anunțat oficialii Hyundai fără a prezenta detalii despre negocieri. Potrivit Reuters, Apple a refuzat să comenteze subiectul.

Jeong Yun-woo, fost designer la Hyundai, a declarat pentru Reuters că „externalizarea producției de mașini către Hyundai are sens, deoarece (n.n. – firma coreeană) este cunoscută pentru calitate. Dar nu sunt sigur că este o strategie bună pentru producătorii de automobile să devină noii Foxconn ai Apple (n.n. – Foxxcon este un contractor taiwanez al Apple), deoarece ei riscă să piardă controlul în fața firmelor de tehnologie”.

Hyundai anunțase, anterior, într-un document trimis unei autorități de reglementare din Coreea de Sud, că „primește cereri de cooperare pentru dezvoltarea comună a vehiculelor electrice autonome de la diverse companii”.

Dacia Evolut, un prototip spectaculos. Tu ai cumpăra o astfel de mașină?

KIA, IMPLICATĂ ÎN AFACERE?

Nu este exclus ca în afacerea Apple Car să fie implicată și marca Kia. Brandul va lansa, pe 15 ianuarie, noua sa strategie de business, cu un nou logo și un nou slogan global, „Movement that inspires”.

Analiștii de la Morgan Stanley consideră că lansarea Apple Car va reprezenta „unul dintre cele mai importante momente din industria auto și a mobilității. Nu vorbim doar despre orice «nou-intrat» în lumea automobilelor. Vorbim despre Apple. În afară de avansul tehnologic al platformei Apple, compania are disponibil un numerar de aproape 200 de miliarde de dolari și este așteptată să genereze mai mult de 70 de miliarde de dolari în viitor”.

Volkswagen construiește o mașină electrică de 20.000 euro

APPLE CAR, O MISIUNE RISCANTĂ

Experții afirmă, totodată, că pentru Apple, lansarea mașinii electrice va fi o misiune cu multe riscuri. Dovadă exemplul Tesla. Elon Musk a avut nevoie de 17 ani pentru a obține profit din vânzarea mașinilor Tesla.

Analiștii de la eBEST Investment & Securities consideră că un parteneriat Hyundai-Apple ar ajuta gigantul din Cupertino să reducă major costurile de dezvoltare și fabricare a vehiculelor deoarece ar putea utiliza platforma și facilitățile mașinilor electrice Hyundai.

„Apple ar putea vedea Hyundai ca un partener ideal deoarece atunci când vine vorba despre producătorii de automobile americani, toți au sindicate puternice pe care Apple ar dori să le evite. Mai mult, costul forței de muncă al companiilor din SUA este mult mai mare decât cel al Hyundai și asta joacă adesea un rol important în producția de mașini”, afirmă Kevin Yoo, analist la eBEST Investment & Securities.

Cum scapi de geamurile aburite de la mașină. O soluție ieftină și simplă

CUM VA ARĂTA APPLE CAR

Potrivit Reuters, mașina va avea un look aerodinamic, cu linii simple și funcționalități simple. Va semăna, din multe puncte de vedere, cu modelele produse de Tesla.

Dincolo de liniile de design, automobilul electric Apple va ieși însă în evidență prin bateria specială, care promite o autonomie spectaculoasă și un timp de încărcare la 20% față de concurență.

Asta pentru că Apple lucrează la o baterie monocelulară, care ar putea să permită companiei să adauge mai mult material activ într-o celulă de alimentare, pentru dobândirea unei autonomii record.

Acumulatorul mașinii  din Project Titan va utiliza litiu și fosfat de fier, spre deosebire de bateriile clasice, care folosesc cobalt.

”Este la un alt nivel, e ca și cum ai văzut pentru prima oară iPhone-ul”, a declarat o sursă pentru Reuters despre tehnologia din spatele bateriilor Apple pentru viitoarea mașină electrică.

Potrivit surselor citate de Reuters, mașina este conturată în proporție de 70% și mai rămâne doar ca problema bateriei să fie rezolvată. Rămâne de văzut și unde va fi produsă mașina, având în vedere că Apple nu dispune, în prezent, de o linie de fabricație auto. Potrivit experților, nu este exclus ca mașina să debuteze în 2024.

Vrei o mașină second-hand? Acum poți afla tot istoricul de daune, de la RAR