Ideea unui pasaport COVID, lansată oficial! Ce conține adeverința electronică

Data: 17/03/2021 | Autor: .

pasaport COVID

Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de stabilire a unui cadru comun pentru o adeverință electronică, în fapt un pasaport COVID în baza căruia vom putea călători în străinătate.

Pasaportul COVID va constitui dovada că posesorul ei ori a fost vaccinat împotriva Covid-19, ori a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, ori s-a vindecat de Covid-19.

„Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”, spune Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență din CE, într-un comunicat.

Acest pasaport COVID sau adeverintă electronică verde, cum este denumit în mod oficial, va fi disponibil gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie. Certificatele verzi vor scuti posesorii lor de carantină, testare pentru Covid ori alte restricţii impuse de statele membre la intrarea pe teritoriul lor.

Vaccin COVID-19, de vânzare pe internet. Vezi cât costă!

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

 

Adeverintele, cu cod QR

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Adeverințele vor include puţine date despre beneficiar, printre care numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Cum vom face rost de acest pasaport COVID?

Bitdefender: Patru din zece e-mail-uri pe tema pandemiei COVID-19 sunt spam

Potrivit Comisiei Europene, adeverinta va fi emisa de autoritatile sanitare din fiecare țară. Versiunea digital ava putea fi folosită direct de pe telefon, în baza codului QR.

Comisia afirmă că certificatul verde digital nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE, însă va permite accesul mai rapid la diverse servicii organizate de instituții private (hoteluri, restaurante, curse aeriene etc).

Pentru a fi adoptată, propunerea Comisiei Europene va trebui să fie adoptată de Parlamentul European.

Cum te poți infecta cu COVID-19 la supermarket. O simulare 3D devenită virală