Invenție cu iz SF! Cercetătorii au aprins un LED folosind unde WI-FI

Data: 19/05/2021 | Autor: .

Invenție cu iz SF! Cercetătorii au aprins un LED folosind unde WI-FI

Oamenii de știință lucrează de ani de zile în căutarea unei soluții tehnologice care să folosească puterea undelor WI-FI (radio) și în alt mod decât pentru transmisia de date. Într-un experiment desfășurat la Universitatea Națională din Singapore (NUS), cercetătorii au reușit să dezvolte o tehnologie revoluționară, bazată pe unde WI-FI.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) și Universitatea Tohoku din Japonia au demonstrat o nouă abordare a valorificării frecvențelor radio, dezvoltând un cip care le poate transforma aceste unde în curent electric.

Noua tehnologie utilizează oscilatoare cu cuplu de rotație (STO). Acestea sunt o clasă relativ nouă de dispozitive minuscule cu capacitatea de a genera microunde.

AU APRINS UN LED CU UNDE WI-FI

Unind mai multe STO-uri împreună pe un singur cip, cercetătorii au fost capabili să aprindă un LED.

Cipul a preluat undele radio de 2,4 GHz generate de semnalele Wi-Fi și le-a transformat într-un semnal de tensiune directă. Acesta a fost trecut printr-un condensator și folosit pentru a aprinde un LED de 1,6 volți.

Încărcarea condensatorului timp de cinci secunde a permis LED-ului să rămână aprins un minut, chiar și după oprirea sursei de alimentare.

„Suntem înconjurați de semnale Wi-Fi, dar atunci când nu le folosim pentru a accesa internetul, acestea sunt inactive, iar aceasta este o risipă uriașă”, spune autorul studiului, profesorul Yang Hyunsoo.

O REVOLUȚIE TEHNOLOGICĂ

„Ultimul nostru rezultat este un pas către transformarea undelor radio ușor disponibile de 2,4 GHz într-o sursă verde de energie, reducând astfel necesitatea bateriilor de a alimenta electronice pe care le folosim în mod regulat. În acest fel, dispozitivele și senzorii electrici pot fi alimentați fără fir prin utilizarea undelor de frecvență radio ca parte a Internet of Things. Odată cu apariția caselor și orașelor inteligente, munca noastră ar putea da naștere la aplicații eficiente din punct de vedere energetic în comunicații, computere și sisteme neuromorfe. ”

Cercetătorii vor încerca acum să sporească capacitatea de recoltare a energiei prin creșterea numărului de STO-uri din matrice.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications .

Li-Fi, noua tehnologie care va revoluţiona internetul