Masina timpului: Cum vedeau scriitorii SF anul 2012

Un grup de importanti scriitori SF au fost rugati in 1987 sa imagineze o „capsula a timpului” si sa prezica cum va arata viitorul in 2012. Initiativa a fost o parte a premiilor „L. Ron Hubbard Writers of the Future Award”, iar lista de scriitori include nume grele precum Isaac Asimov, Orson Scott Card, Robert Silverberg, Jack Williamson, Algis Budrys sau Frederik Pohl.

Acestia nu au reusit sa imagineze concepte precum calculatorul personal, tableta, smartphone-ul sau internetul wireless, si prezinta in schimb o serie de predictii dominate de amenintarea razboiului nuclear, dar si de visuri indraznete de cucerire a spatiului si de nemurire.

Gizmag a realizat o selectie a celor mai interesante predictii.

„Presupunand ca nu ne autodistrugem intr-un razboi nuclear, vom fi aproximativ 8-10 miliarde de oameni pe planeta, iar foametea va fi pretutindeni”, spunea celebrul scriitor Isaac Asimov. Predictia sa nu s-a indeplinit, insa, pe planeta traind in acest moment doar 7 miliarde de persoane.

In replica, Gregory Benford a spus ca populatia nu va ajunge niciodata la 10 miliarde de persoane. Pe de alta parte, acesta credea ca pana in 2012 vom avea baze pe Luna, vom face expeditii pe Marte si vom avea dovezi privind viata inteligenta in afara planetei.

O predictie confirmata in totalitate ulterior este cea a lui Algis Budrys, care spunea ca in 2012 „toate formele de energie vor fi costisitoare. Masinile vor fi construite astfel incat sa consume cantitati cat mai mici”.

Optimist, Roger Zelazny vedea o lume utopica in care cheltuielile cu razboaiele au fost reduse. In plus, agricultura si industria au fost transformate de biotehnologie si standardul de viata a fost crescut. Toate acestea urmau sa duca, in opinia sa, la o societate sanatoasa, cu o speranta de viata de 100 de ani, in care cea mai mare parte a industriei urma sa fie relocata in afara planetei.

O ipoteza fascinanta, insa deloc apropiata de realitate, este prezentata de Tim Powers.

„Legile copyright-ului vor fi total restructurate pana in 2012 pentru ca oamenii vor fi congelati la moarte si vor exista mijloace electronice pentru a comunica cu ei. Multi avocati se vor specializa in acest domeniu”, spunea acesta.

Gene Wolfe vede un 2012 incarcat cu entertainment de proasta calitate.

„Sportul si serialele TV vor fi singurele resurse disponibile pentru recreere”, spunea acesta, adaugand ca serialele vor fi 100% create de calculatoare.