Misiunea DAVINCI. Ce caută NASA pe Venus?

Data: 10/06/2022 | Autor: .

NASA va trimite o misiune specială pe Venus. Laboratorul zburător de chimie analitică va măsura pentru prima dată aspecte critice ale sistemului atmosferic-climateric masiv al lui Venus.

În cadrul viitoarei misiuni DAVINCI a NASA, o sondă va coborî prin atmosfera densă și toxică a planetei Venus până la suprafața acesteia la mijlocul anului 2031. Odată lansată, aceasta va fi prima misiune care va studia planeta Venus folosind atât zboruri ale navelor spațiale, cât și o sondă de coborâre.

„Acest ansamblu de date privind chimia, mediul și imagistica de coborâre va contura o imagine a atmosferei stratificate a planetei Venus și a modului în care aceasta interacționează cu suprafața în munții din Alpha Regio, care are o suprafață de două ori mai mare decât Texasul. Aceste măsurători ne vor permite să evaluăm aspectele istorice ale atmosferei, precum și să detectăm tipuri speciale de roci de la suprafață, cum ar fi granitele, căutând în același timp trăsături de peisaj care ar putea să ne vorbească despre eroziune sau alte procese de formare” , a declarat Jim Garvin, cercetător principal al DAVINCI de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

Dovedit științific: Planeta Venus ar fi avut condiții favorabile vieții

Planeta Venus ar fi avut condiții favorabile vieții, acum 700 de milioane de ani, dar un eveniment catastrofal a transformat-o într-o planetă toxică. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la NASA Goddard Institute for Space Studies.

Potrivit experților NASA, simulările arată că, timp de trei miliarde de ani, clima de pe Venus a fost foarte asemănătoare cu cea de azi de pe Terra: apă lichidă la suprafață și temperaturi stabile, între 20 și 40 de grade Celsius.

Un eveniment catastrofal a schimbat însă situația acum aproximativ 700 de milioane de ani.

Omul care, în 1967, a prezis existența vieții pe planeta Venus

Oamenii de știință nu știu ce fel de eveniment cataclismic a putut provoca această schimbare radicală.

Conform unei teorii, cantități uriașe de gaze au ajuns în atmosferă, în urma unei erupții vulcanice masive, iar gazele respective nu au mai putut fi reabsorbite de roci, pentru că acestea au fost acoperite de un strat gros de magmă, care s-a solidificat.

Așa s-a ajuns ca Venus să devină o planetă toxică.

Cercetătorii de la NASA nu pot spune cu certitudine că Venus a găzduit forme de viață. Studiul deschide însă o nouă perspectivă asupra planetelor din afara sistemului nostru solar, aflate la fel de aproape de stelele lor, cum se află Venus față de Soare.

Venus este singura planetă din sistemul nostru solar care se învârte în sens invers.

Practic, acolo Soarele răsare de la vest, nu de la est. Mai mult, acolo o zi (rotația completă a Planetei în jurul său) durează cât 243 de zile de-ale noastre, iar un an (rotația completă a Planetei în jurul Soarelui) durează 224 de zile de-ale noastre. Deci o zi pe Venus durează mai mult decât un an.