O specie de plante din Dark Edge, veche de milioane de ani, a reapărut în Australia

Data: 13/06/2022 | Autor: .

Posidonia australis

O specie de plante de acum câteva milioane de ani, considerată dispărută, a fost descoperită în largul coastei de vest a Australiei. Pe numele său științific Posidonia australis, iarba cu bile de fibre sau iarba cu panglică a fost găsită în ceea ce este acum cunoscut sub numele de Shark Bay.

Planta Posidonia australis e una cu adevărat ieșită din comun. Semințele acesteia au un caracter gigantesc. Planta descoperită în Australia a intrat deja în Cartea Recordurilor drept cea mai întinsă plantă de pe Pământ, acoperind aproximativ 200 km pătraţi (77 mile pătrate sau aproximativ 20.000 de terenuri de rugby, de trei ori dimensiunea insulei Manhattan și aproape cât Bucureștiul -240 de km pătrați), scrie The Guardian.

Putem readuce la viață dinozaurii? O descoperire incredibilă

Planta a format pajişti uriaşe, dese, care în unele zone se întind cât vezi cu ochii în toate direcţiile. Panglicile plantei au doar 10 cm lungime în unele locuri, dar până la un metru în altele.

Potrivit specialiștilor, Posidonia australis a găsit o modalitate de a supravieţui în zonele în care salinitatea este dublă faţă de ​​alte locuri din golf şi poate prospera la temperaturi ale apei de până la 15°C şi la temperaturi de până la 30°C.

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Rizomii plantei Posidonia australis pot creşte până la 35 cm pe an şi, folosind această rată, autorii cercetării – publicate în Proceedings of the Royal Society B – estimează că planta a avut nevoie de cel puţin 4.500 de ani pentru a se răspândi atât cât este în prezent.

Top 10 curiozități geografice. Ce înseamnă Canada, cea mai toxică plantă din lume și țara europeană fără niciun șarpe