Misterul civilizației Mittani! Un oraș vechi de 3.400 de ani, apărut în urma secetei

Data: 22/06/2022 | Autor: .

Misterul civilizației Mittani! Un oraș vechi de 3.400 de ani, apărut în urma secetei

Cercetătorii de la departamentul de arheologie și asiriologie de la Universitatea din Freiburg, Germania, au anunțat descoperirea unui oraș vechi de 3.400 de ani. Ruinele se află în Irak și aparțin misterioasei civilizații Mittani.

Orașul antic a apărut la lumina după ce nivelul apei unui rezervor de apă din lacul de acumulare Mosul, aflat pe fluviul Tigru, în regiunea Kurdistan din nordul Irakului, a scăzut rapid din cauza secetei extreme, relatează CNN.

Ruinele aparțin orașului Zakhiku, un centru important al Imperiului Mittani (1550 și 1350 î.Hr). Teritoriul regatului se întindea de la Marea Mediterană până în nordul Irakului, potrivit Ivanei Puljiz, profesor la departamentul de arheologie și asiriologie de la Universitatea din Freiburg, Germania, care este unul dintre conducătorii proiectului.

Potrivit cercetătorilor, Zakhiku a fost scufundat sub apă după ce guvernul irakian a construit barajul Mosul în anii 1980.

La fața locului a fost descoperit un palat, o fortificație completă cu turnuri și ziduri și o clădire de depozitare cu mai multe etaje.

Civilizație necunoscută, descoperită în China. Avea tehnologii care aveau să fie inventate abia un 1000 de ani mai târziu

Misterul civilizației Mittani

În urma excavațiilor în ruinele orașului construit din cărămizi de noroi uscate la soare, arheologii au găsit cinci vase de ceramică cu peste 100 de tăblițe de lut cu scriere cuneiformă, datând din perioada de după cutremur. Se crede că acestea provin din perioada asiriană mijlocie, care a durat între 1350 și 1100 î.Hr., și ar putea face lumină asupra dispariției orașului și a ascensiunii asirienilor în zonă.

Cercetătorii știu foarte puține lucruri despre vechiul popor Mittani. Ei speră ca dovezile găsite acum să elucideze istoria acestei civilizații dispărută în negura vremurilor. Cele mai noi informații acreditează ideea că poporul Mittani a dispărut ca urmare a unui cataclism, probabil un cutremur uriaș care a distrus orașul și care i-a determinat pe supraviețuitorii să plece către alte locuri mai sigure.

„Este aproape un miracol faptul că tăblițele din argilă nearsă au supraviețuit zeci de ani sub apă. Sunt curioasă să văd ce va dezvălui studiul textelor cuneiforme despre soarta orașului și a locuitorilor săi”, a declarat Peter Pfälzner, profesor de arheologie pentru Orientul Apropiat la Universitatea din Tübingen și unul dintre directorii proiectului arheologic.

Toate artefactele care au fost excavate, inclusiv tăblițele, au fost duse la Muzeul Național Duhok.

Misterul de pe Insula Paștelui. Cum a dispărut civilizația Rapa Nui