Misterul din miezul Pământului! O nouă stare a materiei, superionică

Data: 11/02/2022 | Autor: .

Cercetătorii de la Academia de Științe din Guiyang, China și Centrul de cercetări avansate din Shanghai au anunțat o descoperire incredibilă. Interiorul Pământului conține o nouă stare a materiei, denumită ”superionică”, undeva între solid și lichid.

Potrivit unui studiu, publicat pe 9 februarie 2022 în revista Nature, miezul interior al Pământului este realizat dintr-un aliaj metalic, mai ales din fier, puțin nichel și alte câteva elemente mult mai ușoare, precum hidrogenul și carbonul, toate amestecate acolo.

Miezul interior al Pământului atinge temperaturi similare cu cele de pe suprafața Soarelui (5000-7000 grade C) și o presiune uriașă, de 3,7 milioane de ori mai mare decât cea pe care o experimentăm la nivelul mării.

Descoperire incredibilă. Pământul, înconjurat de o rețea de filamente magnetice enigmatice

,,Adâncurile Terrei nu sunt așa cum le știam până acum, adică având un miez din ”fier solid”, ci unul mixt ca densitate, potrivit ABC Net.

Yu He, co-autor al studiului, fizician la Academia de Științe din Guiyang, afirmă că cercetarea și altele similare vor ajuta oamenii de știință să rezolve unele probleme fundamentale, dar complexe legate de adâncurile Pământului, cum ar momentul în care nucleul interior a început să prindă contur, în istoria formării planetei noastre.

Concluziile noului studiu sunt în concordanță cu ceea ce oamenii de știință au dedus din cutremure: miezul este mai puțin dens decât se știa până acum, adică decât fierul pur solid.

Pământul, în mijlocul unei extincții în masă? Avertismentele tulburătoare ale experților

Descoperirea care rescris rolul Pământului în Univers. Suntem într-o bulă uriașă

NASA: Nu este exclusă posibilitatea ca extratereștrii să fi vizitat Pământul