Misterul mormântului Piatra Regelui Arthur, decriptat. Este mai vechi decât Stonehenge

Data: 1/09/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la la Universitatea Manchester au lansat o teorie de-a dreptul bulversantă despre celebrul și controversatul mormânt misterios cunoscut drept „Piatra Regelui Arthur”. Mormântul, asociat cu miticul rege britanic, ar fi fost construit acum aproape 6.000 de ani, fiind mai vechi decât Stonehenge!

Piatra lui Arthur este alcătuită din 9 pietre verticale care susțin un „acoperiș” din piatră imens care cântărește peste 25 de tone. Pasajul de sub acestea duce la ceea ce se crede că a fost o cameră funerară deși în aceasta nu au fost descoperite niciodată rămășițe umane.
England king arthur stone monument

Live Science relatează că săpăturile de anul acesta din apropierea structurii din piatră antice din Herefordshire, un comitat aflat la granița dintre Anglia și Marea Britanie, arată că situl a fost ocupat inițial de o movilă din pământ care era îndreptată spre o altă structură antică din apropiere.
Câteva sute de ani mai târziu, aceasta a fost reconstruită și realiniată pentru a fi îndreptată înspre niște dealuri aflate mult mai în sud.

Julian Thomas, profesor de arheologie la Universitatea Manchester și șef al săpăturilor,  a declarat că„acesta este un peisaj funerar precum cele din jurul Stonehenge sau Avebury doar că mai timpuriu. Acest loc a fost cu siguranță unul important din punct de vedere neolitic sau spiritual la începutul Neoliticului”.

O megastructură misterioasă, descoperită lângă Stonehenge

Mai multe legende locale leagă monumentul de regele Arthur, una dintre ele afirmând că acesta este mormântul regelui britanic. Însă arheologii au datat situl ca având o vechime de aproximativ 5.700 de ani, fiind ridicat cu mult înainte de secolul V al erei noastre în care legendele îl plasează pe regele britanic.

Misterul mormântului Piatra Regelui Arthur, decriptat. Este mai vechi decât Stonehenge

De altfel, mai multe evenimente istorice au avut loc aici, printre care și un duel între cavaleri în timpul Războiului celor Două Roze din secolul XV. În 1645, în timpul Războiului Civil Englez, regele Charles I a luat masa aici cu armata sa.

Potrivit site-ului Mysterious Britain, Piatra lui Arthur a fost inspirația pentru „masa din piatră” pe care leul Aslan a fost sacrificat în „Cronicile din Narnia” scrise de C.S. Lewis.

Misterul structurilor megalitice din Arabia Saudită. Datează de acum 7000 de ani