Misterul orașului Purépecha. Avea la fel de multe clădiri ca Manhattan-ul

Data: 10/05/2021 | Autor: .

Misterul orașului Purépecha. Avea la fel de multe clădiri ca Manhattan-ul

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado a descoperit în vestul Mexicului ruinele unui oraș misterios, Purépecha, care acum aproximativ 1.000 de ani adăpostea peste 100.000 de oameni și care avea la fel de multe clădiri ca Manhattan-ul contemporan.

Orașul pierdut în negurile istoriei, despre a cărui existență se știa doar din inscripțiile antice, a fost găsit de cercetători cu ajutorul unei tehnologii de mapare 3D, numită Lidar, în apropiere de Morelia, în statul mexican Michoacan.

În esență, o aeronavă a transmis impulsuri laser, iar experţii au analizat ulterior semnalele care s-au întors de la sol, ceea ce i-a ajutat să realizeze o hartă 3D a orașului.

„Este un areal foarte mare, cu mulţi oameni şi multe fundaţii arhitecturale care sunt reprezentate. Dacă faci un calcul, îţi dai seama că vorbim despre vreo 40.000 de fundaţii de clădiri, care este un număr aproape egal cu cel al fundaţiilor de clădiri din Manhattan“, a declarat arheologul Chris Fisher pentru „The Guardian“.

„Când te gândeşti că un astfel de oraş imens a existat în tot acest timp în inima Mexicului şi nimeni nu a ştiut despre el este destul de uimitor“, a mai spus acesta.

Purépecha, un oraș de 100.000 de locuitori

Angamuco a fost un vechi oraș al nativilor din America Centrală, situat în actualul stat mexican Michoacán, care a fost locuit de populația Purépechas, rivala aztecilor, până la sfârșitul perioadei post-clasice, fiind descoperit de arheologi în anul 2009. Se află la aproximativ 9 km sud-est de Tzintzuntzan, în bazinul lacului din Pátzcuaro.

Centrul urban de la Angamuco a fost parte a imperiului Purépecha, care a atins apogeul dezvoltării în secolul al XVI-lea.  Purépecha a fost una dintre marile civilizaţii din America Centrală, care a atins apogeul dezvoltării în secolul al XVI-lea. Capitala imperiului era Tzintzuntzan, aflată pe malul lacului Patzcuaro, în vestul Mexicului.

Angamuco acoperea o suprafaţă de peste 26 de kilometri pătraţi şi cuprindea clădiri impunătoare, precum piramide, temple, pieţe publice, precum şi un impresionant sistem de drumuri.

Experții estimează că aici trăiau aproximativ 100.000 de oameni, în perioada 100 -1350 d.Hr, potrivit The Independent.

Un oraș cât Manhattanul

Purépecha conține aproximativ 40.000 de clădiri și poate fi comparat cu numărul de clădiri pe care astăzi le numără Manhattanul, însă pe o suprafață mult mai mare de teren, de circa 59 de km2.

“Dacă faci un simplu calcul, dintr-odată vorbești despre 40 000 de fundații de construcție în junglă, același număr de fundații care există în prezent pe insula Manhattan. Aceasta era o zonă uriașă, cu o mulțime de oameni și o mulțime de fundații arhitecturale. Să observăm cum acest oraș masiv a existat în inima Mexicului pentru tot acest timp și nimeni nu știa că este acolo, e ceva uimitor”, a declarat Chris Fisher, profesor de antropologie, pentru The Guardian.

Cercetătorii încearcă, în prezent, să afle care este motivul dispariției civilizației care a construit acest oraș.