Misterul statuii ,,Venus din Milo”, decriptat?

Data: 29/10/2020 | Autor: .

Celebra statuie Venus din Milo ar putea fi reprezentarea unei prostituate, afirmă scriitoarea americană Elizabeth Wayland Barber, în cartea ei „Women’s Work: The first 20.000 years”.

Elizabeth Wayland Barber a recreat sculptura, cu ajutorul unei imprimante 3D şi pe baza unui mulaj din 1850, sub forma unei femei care toarce – o activitate foarte populară în rândul prostituatelor aflate în aşteptarea clienţilor, în Grecia Antică.

„Statuia (expusă în muzeul Luvru din Paris-n.r.), ţinea în trecut fire de bumbac în mâna stângă şi un fus mare – o poziţie comună pentru multe reprezentări ale femeilor în 100 î.e.n, anul în care statuia a fost realizată”, afirmă cercetătorul.

Teoria vine să confirme supoziţiile exprimate încă din anii ’50, când un alt expert a remarcat faptul că poziţia lui Venus din Milo este similară cu poziţiile altor statui care ţin un fus între mâini şi cu imaginile unor femei care torc, pictate pe vase din ceramică.

Venus din Milo (în greacă Ἀφροδίτη τῆς Μήλου, transliterat: Aphroditē tēs Mēlou), cunoscută și ca Venus de Milo, este o sculptură din Grecia Antică, ce o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și frumuseții, Afrodita (Venus la romani). Data creării ei este situată între anii 130 – 100 î.Hr., fiind atribuită lui Alexandros de Antioch (inițial a fost atribuită, eronat, lui Praxiteles).

Statuia, care este din marmură și are o înălțime de 203 cm, este expusă la Muzeul Luvru din Paris.

Statuia a fost găsită pe data de 8 aprilie 1820 de țăranul Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee.

 

Unii experţi au spus că statuia, care o reprezintă pe Afrodita, zeiţa frumuseţii, ar fi ţinut în mâini o oglindă sau o lance. Altii cred ca o reprezintă pe Venus, dar se crede că ar reprezenta-o pe Venus Victrix („Venus, învingătoarea”), care ține un măr de aur în mână, pe care i l-a dat Paris din Troia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.