Moment istoric! Moon Express lansează prima expediţie privată pe Lună

Moment istoric! Moon Express lansează prima expediţie privată pe Lună

Compania spaţială americană Moon Express a devenit prima organizaţie privată din lume care a primit autorizaţia de a trimite o misiune către Lună, iar primul zbor ar putea avea loc anul viitor.

Potrivit unui comunicat al companiei californiene, citat de GadgetReport.ro, Moon Express a devenit prima companie privată care primeşte aprobarea pentru a exploata comercial suprafaţa Lunii.

Compania, înfiinţată de miliardarul Naveen Jain, cercetătorul IT Barney Pell şi omul de ştiinţă Bob Richards, va deveni, astfel, a patra entitate din istorie care va ateriza pe suprafaţa Lunii, după SUA, China şi Rusia.

Dacă va aseleniza, Moon Express va marca o nouă pagină în explorarea spaţiului, urmând să devină prima entitate privată care face acest lucru.

indexMoon Express a semnat un contract pentru cinci lansări cu compania Rocket Lab. Primele misiuni se vor desfăşura sub formă de test, fără echipaj uman. Acestea vor avea drept obiectiv aselenizarea în siguranţă a unui modulul robotizat şi testarea diferitelor sisteme de bord.

„Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra că putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci şi revenirea de pe Lună”, a declarat Bob Richards, co-fondator şi CEO al companiei Moon Express.

Misiunea Moon Express este menită să strângă date despre cele mai bune locuri unde s-ar putea construi mine pe Lună, în scopul extracţie de minerale.

Roca lunara contine in mare parte bazalt, rezultat din eruptii vulcanice, si minerale cum ar fi plagioclase (tectosilicate) si olivina. Oamenii de stiinta estimeaza ca peste 50% din compozitia suprafetei Lunii ar contine minerale de silicat.

Dacă aselenizarea modulului MX-1 se va desfăşura fără probleme încă de la prima misiune, „am putea să căpătăm încredere şi să încercăm să aducem şi nişte mostre înapoi”, a spus Bob Richards, precizând că revenirea pe Pământ cu mostre de pe Lună reprezintă un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi încercat şi mai devreme în funcţie de modul în care decurg celelalte două misiuni.

Datele obtinute de sonde vor fi folosite pentru a alcatui o harta care sa arate locatiile cele mai potrivite pentru instalarea punctelor de extractie de minerale.

Detalii despre Moon Express aflati de pe site-ul oficial al companiei.

Descoperirea concentratiilor de hidrogen uluitor de bogate pe Luna ar putea deschide un univers de posibilitati, literalmente. Combustibilul de rachete, care costa acum, in medie, 10.000 de dolari/Kg ar putea fi produs pe luna mult mai simplu si mai avantajos. Pentru prima data, accesul la spatiul cosmic ar fi cu adevarat economic.

Pamantenii vor putea sa inceapa noi afaceri, inclusiv turismul spatial, alimentarea cu combustibil prin intermediul satelitilor si calatorii interplanetare.

Luna ar putea fi un loc „interesant” pentru exploatarea minieră privată a resurselor din spațiul cosmic, a declarat, anterior, Jan Woerner, directorul general al Agenției Spațiale Europene (European Space Agency, ESA), cu ocazia lansării de către Luxemburg a unei inițiative pentru încurajarea întreprinderilor de a se angaja în aventura exploatării resurselor naturale ale spațiului cosmic, inclusiv ale asteroizilor.
„Acesta este un moment în care ideea de a merge în sistemul solar pentru a face foraj minier este pe masă”, a spus Woerner. „Până în prezent, costurile erau prea mari pentru a dezvolta o astfel de activitate comercială”. „Dar dacă în prezent companiile private sunt interesate să o facă, este foarte bine”, a adăugat acesta, subliniind că nu vor fi cheltuiți bani publici pentru aceasta.

„În ultimii ani, companiile au cerut părerea cu privire la posibilitățile de a avea activități miniere în spațiu. Le-am spus că este o idee bună, dar aducerea mineralelor pe Pământ ar lua timp, deoarece este prea scump acum”, a mai spus Woerner.

Moon Express nu este singura companie privată interesată să ajungă pe Lună. SpaceX si Bigelow Aerospace au lansat, la rândul lor, programe prin care îşi propun să ducă oamenii pe Lună, unde să înfiinţeze baze permanente, în special cu scop turistic.