Myth busted: Particulele de la CERN nu au depasit viteza luminii

Experimentul de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva care a bulversat in urma cu cateva saptamani lumea stiintifica, in cadrul caruia o serie de particule au depasit viteza luminii, a presupus, se pare, niste erori de masurare.

Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Groningen, Olanda, satelitii GPS utilizati pentru a masura momentele de plecare si sosire ale particulelor au comis niste erori, intrucat se aflau, la randul lor, in miscare fata de respectivele particule.

Cercetatorii olandezi au reusit sa calculeze eroarea de masurare a satelitilor si au determinat ca valoarea ei este de 64 de nanosecunde. Cifra este foarte apropiata de marja cu care viteza de deplasare a particulelor de la CERN ar fi depasit viteza luminii.

Experimentul derulat in urma cu cateva saptamani a dat peste cap toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, care se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii.

Potrivit expertilor, daca particulele pot atinge o viteza superioara celei a luminii, ar insemna ca ar putea ajunge la destinatie chiar inainte de a fi emise, ceea ce inseamna ca ele au calatorit in timp.

In lumina ultimelor descoperiri, se pare ca Einstein avea dreptate si ca mai avem, totusi, mult de asteptat pana vom putea calatori in timp.