NASA a descoperit şapte exoplanete care ar putea adăposti viaţa

Data: 23/02/2017 | Autor: .

NASA a descoperit şapte exoplanete care ar putea adăposti viaţaNASA a făcut un anunţ considerat istoric. Experţii agenţiei spaţiale au descoperit şapte exoplanete de tipul Pământului, care ar putea adăposti viaţa, relatează GadgetReport.ro

Descoperirea a fost facuta de astronomii americani cu ajutorul telescopului spatial Spitzer si al mai multor telescoape terestre.

Cele şapte corpuri cereşti se află la 39 de ani-lumină de sistemul nostru solar, ar putea avea relief stâncos şi oceane de apă, caracteristici necesare pentru apariţia vieţii în forme cunoscute pe Terra.

Dintre cele şapte planete, trei se află în zona ideală de temperatură. Lumina însă nu e la fel de puternică. Ea vine de la o stea pitică ultra-rece, Trappist-1, în jurul căreia se învârt cele şapte planete. Un soare care abia atinge dimensiunile lui Jupiter şi este de 2.000 de ori mai puţin strălucitor decât Soarele nostru.

„Planetele se află foarte aproape una de cealaltă şi foarte aproape de stea, situaţie asemănătoare cu cea a lunilor planetei Jupiter”, a declarat Michaël Gillon, cercetător la Universitatea belgiană Liège.

Din cauza apropierii de stea şi a vitezei de rezoluţie, cele şapte planete ar putea avea şi o activitate vulcanică intensă.

Steaua Trappist-1 are o varsta de cel putin 500 de milioane de ani, insa speranta ei de viata este de 10 trilioane de ani. Prin comparatie, Soarele nostru a ajuns deja la jumatatea sperantei sale de viata, care a fost estimata la 10 miliarde de ani.

”Cred ca am facut un pas crucial inainte, pentru a afla daca exista viata si in alte parti din Univers”, a declarat Amaury Triaud, astronom la Universitatea Cambridge in aceasta conferinta de presa.

Un telescop spaţial suficient de puternic să detecteze semne de viaţă, adică emisii de oxigen şi metan, pe cele şapte planete va fi lansat abia la anul.

Descoperirea cercetatorilor de la NASA a fost publicata si in revista Nature.