NASA va trimite roboți care să caute viață extraterestră! Un proiect cu iz SF

Data: 19/07/2022 | Autor: .

NASA va trimite roboți care să caute viață extraterestră! Un proiect cu iz SF

NASA lucrează la proiectarea unor roboți de dimensiunea unui telefon mobil care să înoate pe sub apă, sub stratul gros de gheață de pe satelitul lui Jupiter, Europa sau de pe satelitul lui Saturn, Enceladus, pentru a căuta dacă există viață extraterestră, scrie The Indian Express.

În viitor, roboți de dimensiunea unui telefon mobil ar putea înota prin apă sub stratul gros de gheață al sateliților planetelor Jupiter și Saturn în căutarea vieții extraterestre. Acești roboți, odată realizați, vor fi împachetati în sonde înguste care să topească gheața, sonde prevăzute cu un tunel prin care micii roboți să fie eliberați ulterior sub apă, de unde vor înota departe și adânc în explorarea necunoscutului.

Aceasta este viziunea lui Ethan Schaler, un inginer mecanic de robotică al NASA. Conceptul Schaler Sensing With Independent Micro-Swimmers (SWIM) a primit recent finanțare de 600.000 de dolari în a II-a fază a programului NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC). Schaler și echipa sa vor folosi fondurile pentru a realiza și testa prototipuri imprimate 3D în următorii doi ani, scrie The Indian Express.

Conceptul SWIM se referă la roboți de aproximativ 12 centimetri lungime, fiecare cu propriul său sistem de propulsie, computer de bord și sistem de comunicații cu ultrasunete, dotați cu senzori pentru temperatură, salinitate, aciditate și presiune. Faza II a studiului va adăuga, de asemenea, senzori chimici pentru a monitoriza biomarkeri, precizează The Indian Express.

Descoperire pe Europa, Luna lui Jupiter! Originile vieții extraterestre

Cercetătorii de la Departamentul de științe geologice de la Universitatea Texas din Statele Unite au anunțat o descoperire științifică fără precedent. În urma unui studiu efectuat recent și publicat în revista Geophysical Research Letters, astronomii au anunțat că au găsit apă sărată în interiorul învelișului înghețat al Europei, Luna lui Jupiter.

Marc Hesse, profesor la Departamentul de științe geologice de la Universitatea Texas din Statele Unite și autorul principal al studiului, a declarat, potrivit Daily Mail, ca apa sărată ar putea transporta oxigen către un ocean lichid subteran, un element esențial pentru susținerea vieții extraterestre.

Potrivit estimărilor, cantitatea de oxigen adusă în oceanul Europei, Luna lui Jupiter, poate fi aceeași ca și în oceanele Pământului.

Apa sărată descoperită ar putea ajuta la susținerea vieții extraterestre pe Europa, care are peisaje formate din crăpături, creste și blocuri de gheață care acoperă un sfert din lumea înghețată de acolo.

”Cercetarea noastră plasează acest proces în tărâmul posibilului.El oferă o soluție la ceea ce este considerată una dintre problemele restante ale habitatului oceanului subteran de pe Europa”, a declarat Marc Hesse.

”Este atrăgător să te gândești la un fel de organisme aerobe, care trăiesc chiar sub gheața de pe Europa”, a spus Steven Vance, co-autor la studiului de la Laboratorul Jet Propulsion al NASA.

Cercetătorii spun că existența vieții extraterestre trebuie percepută într-un mod complet diferit față de cea de pe Terra însă, având în vedere că au fost detectați vapori de apă, existența unei lumi oceanice subterane trebuie luată în calcul.

La fel ca pe Pământ, în adâncurile reci și întunecate ale oceanului, aerisirile vulcanice filtrează căldura în apele din jurul lor; acolo, viața este construită pe chimosinteză , valorificând energia chimică și nu energia solară.

MISIUNE CĂTRE EUROPA

În decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce păreau a fi nori din vapori de apă care se extindeau până la 200 de kilometri în spațiu, dinspre polul sud al Europei.

Paradoxul Fermi, decriptat. De ce ne evită civilizaţiile extraterestre

Această informație, făcută publică în 2013, nu a fost confirmată încă prin repetarea observației și a provocat reacțiile pline de entuziasm ale comunității de astrobiologi pentru că sugerează că o sondă robotică ar putea culege mostre din oceanul subteran al Europei, fără a fi nevoie să asolizeze pe satelit și să foreze în calota de gheață.

NASA pregătește o misiune către Europa în 2024, cu speranța că vor găsi semne de viață.