O nouă descoperire despre Alzheimer! Cauzele au legătură cu îngrijirea dinţilor

Data: 25/11/2022 | Autor: .

O nouă descoperire despre Alzheimer! Cauzele au legătură cu îngrijirea dinţilor

În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii științifice au susținut o ipoteză alarmantă: boala Alzheimer nu este doar o boală, ci și o infecție. În timp ce mecanismele exacte ale acestei infecții sunt ceva ce cercetătorii încă încearcă să izoleze, numeroase studii sugerează că răspândirea mortală a bolii Alzheimer depășește cu mult ceea ce credeam până acum.

Un astfel de studiu, publicat în 2019, a sugerat ceea ce ar putea fi una dintre cele mai serioase piste de până acum. Cauza ar provine dintr-o parte oarecum neașteptată: boala gingivală.

Într-o lucrare condusă de autorul principal Jan Potempa, un microbiolog de la Universitatea din Louisville, cercetătorii au raportat descoperirea lui Porphyromonas gingivalis – agentul patogen din spatele parodontitei cronice (aka boala gingivală) – în creierele pacienților decedați cu Alzheimer.

Nu a fost prima dată când cei doi factori au fost legați, dar cercetătorii au mers mai departe, arată studiul publicat în Science Advances.

Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas, risc major pentru sănătate

Experimentele pe şoareci

În cadrul unor experimente separate pe șoareci, infecția orală cu agentul patogen a dus la colonizarea creierului de către bacterii, împreună cu o producție crescută de beta-amiloid (Aβ), proteinele lipicioase asociate în mod obișnuit cu Alzheimer.

„Agenții infecțioși au fost implicați în dezvoltarea și progresia bolii Alzheimer înainte, dar dovezile de cauzalitate nu au fost convingătoare”, a declarat Dominy.

„Acum, pentru prima dată, avem dovezi solide care fac legătura între agentul patogen intracelular Gram-negativ, P. gingivalis, și patogeneza bolii Alzheimer”.

În plus, echipa a identificat enzime toxice numite gingipaine secretate de bacterie în creierul pacienților cu Alzheimer, care s-au corelat cu doi markeri separați ai bolii: proteina tau și o etichetă proteică numită ubiquitină.

Dar și mai convingător este faptul că echipa a identificat aceste gingipaine toxice în creierele unor persoane decedate care nu au fost niciodată diagnosticate cu Alzheimer.

Ochii pot spune dacă ești bolnav! Cum citești semnalele din retină

Alzheimer poate fi tratată?

Acest lucru este important, deoarece, în timp ce P. gingivalis și boala au mai fost asociate înainte, nu s-a știut niciodată – ca să spunem simplu – dacă boala gingivală cauzează Alzheimer sau dacă demența duce la o îngrijire orală deficitară.

„Identificarea antigenelor gingipainelor în creierul persoanelor cu AD și, de asemenea, cu patologie AD, dar fără diagnostic de demență, argumentează că infecția creierului cu P. gingivalis nu este rezultatul unei îngrijiri dentare deficitare după apariția demenței sau o consecință a bolii în stadiu tardiv, ci este un eveniment timpuriu care poate explica patologia întâlnită la persoanele de vârstă mijlocie înainte de declinul cognitiv”, au explicat autorii în lucrarea lor.

Mai mult, un compus denumit COR388, testat pe șoareci, a demonstrate că poate reduce încărcătura bacteriană a unei infecții cerebrale stabilite cu P. gingivalis, reducând în același timp producția de beta-amiloid și neuroinflamarea.

Băutura care stimulează creierul! E nevoie de numai un pahar

Va trebui să așteptăm să vedem ce vor descoperi cercetările viitoare cu privire la această legătură, dar comunitatea de cercetători este prudent de optimistă.

„Medicamentele care vizează proteinele toxice ale bacteriei au arătat până acum beneficii doar la șoareci, însă, în condițiile în care nu există niciun tratament nou pentru demență de peste 15 ani, este important să testăm cât mai multe abordări posibile pentru a aborda boli precum Alzheimer”, a comentat într-o declarație David Reynolds, directorul științific al Alzheimer’s Research.