Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas, risc major pentru sănătate

Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas, risc major pentru sănătate

Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas poate duce la demenţă şi Alzheimer! O spun cercetătorii de la Universitatea Griffith care au publicat un studiu ştiinţific în acest sens.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas și ajunge în creier, unde creează markerii care sunt un semn revelator al bolii Alzheimer.

Studiul a arătat că Chlamydia pneumoniae, un tip de bacterie care poate provoca infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia, a exploatat nervul care se întinde între cavitatea nazală și creier ca o cale de invazie pentru a ataca sistemul nervos central.

Ca răspuns, celulele din creier au început să depoziteze proteina beta amiloidă, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Studiul a fost publicat la începutul acestui an în revista Scientific Reports.

Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru neurobiologie și cercetare în domeniul celulelor stem, este coautor al acestei cercetări în premieră mondială.

„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate intra direct pe nas și ajunge în creier, unde poate declanșa patologii care seamănă cu boala Alzheimer”, a declarat profesorul St John.

Care este vârsta ta reală de sănătate? Parcurge un test științific, simplu, online

Pericolul din nervul olfactiv

Nervul olfactiv din nas este expus direct la aer și oferă o cale scurtă către creier, una care ocolește bariera hemato-encefalică. Este o rută pe care bacteriile și virușii au adulmecat-o ca fiind o cale ușoară de intrare în creier.

Experţii planifică deja următoarea fază a cercetării și își propun să demonstreze că aceeași cale există și la om, după ce au demonstrate-o pe şoareci.

„Trebuie să facem acest studiu la oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar care nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la om, dar nu am aflat cum ajung acolo.”

Sunetele naturii, efecte incredibile pentru sănătate!

Există câțiva pași simpli pentru a avea grijă de mucoasa nasului pe care profesorul St John sugerează că oamenii îi pot lua acum dacă doresc să își reducă riscul de a dezvolta potențial boala Alzheimer cu debut tardiv.

„Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună””, a spus el.

„Nu vrem să ne deteriorăm interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea pot face acest lucru.

„Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot urca în creierul dumneavoastră”.

Testele olfactive pot avea, de asemenea, potențial ca detectoare pentru Alzheimer și demență, spune profesorul St John, deoarece pierderea simțului olfactiv este un indicator timpuriu al bolii Alzheimer. El sugerează că testele olfactive începând cu vârsta de 60 de ani ar putea fi benefice ca un detector timpuriu.

„Odată ce treci de vârsta de 65 de ani, factorul de risc crește imediat, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă – este vorba și de expunerea la mediu. Și credem că bacteriile și virușii sunt esențiale”.

Vitaminele și suplimentele nutriționale, efect zero pentru sănătate?