O planetă nou descoperită ar putea elucida misterul vieții extraterestre

Data: 25/10/2022 | Autor: .

GJ 1252b

Oamenii de știință au găsit o planetă asemănătoare cu Pământul, fără atmosferă. Planeta, care orbitează în jurul unei stele pitice M, care este unul dintre cele mai comune tipuri de stele din universul nostru, ar putea chiar ajuta astronomii să găsească mai ușor viața extraterestră.

Exoplaneta în cauză se numește GJ 1252b și a fost descoperită în 2020. De la descoperirea sa, astronomii au analizat Super Pământul potențial stâncos pentru a încerca să determine mai multe despre el. În timpul acestor observații, ei au analizat radiațiile infraroșii de pe planetă după ce o mare parte din lumina sa a fost ascunsă în timpul unei eclipse secundare. Ceea ce au descoperit ar putea facilita găsirea vieții extraterestre.

Radiațiile la care s-au uitat astronomii au dezvăluit că planeta are temperaturi diurne care ating valori estimate de 2.242 de grade Fahrenheit (1.228 de grade Celsius). Aceste temperaturi sunt atât de ridicate, încât metale precum argintul, cuprul și aurul s-ar topi pe suprafața planetei. Pe baza acestei călduri, ei cred că planeta nu are atmosferă. Dar cum ar face acest lucru să fie mai ușor de găsit viață extraterestră?

Misterul din miezul Pământului! O nouă stare a materiei, superionică

Ei bine, pentru că planeta orbitează în jurul unei stele pitice M și pentru că aceste stele sunt cele mai des întâlnite în univers, am putea exclude din ecuație majoritatea planetelor care le orbitează. Acest lucru se datorează faptului că aceste stele sunt atât de fierbinți, încât scapă planeta de atmosfera sa importantă și ridică nivelul de căldură atât de mult încât șansele de a găsi viață extraterestră pe ele sunt minime.

Stelele pitice M, precum cea în jurul căreia orbitează GJ 1252b, tind să aibă mai multe erupții și activitate solară decât Soarele nostru, chiar și atunci când acesta atinge nivelul maxim de activitate. Ca atare, radiațiile intense și căldura bat orice planetă din apropierea acestor stele, ceea ce ar distruge orice compuși importanți necesari pentru a susține viața extraterestră pe aceste planete.

Supervulcanul care poate șterge viața de pe Pământ! Se poate întâmpla oricând

Michelle Hill, astrofizician la UC Riverside și unul dintre autorii studiului, spune că este posibil ca o planetă care orbitează în jurul unei stele pitice M să aibă o atmosferă dacă ar fi suficient de departe de stea (via SciTechDaily). Poate că atunci când telescopul spațial James Webb va reuși să privească mai în detaliu aceste planete, vom putea afla mai multe despre cât de probabil sau improbabil va fi să găsim viață extraterestră pe ele.

Deocamdată, însă, se pare că orice formă de viață extraterestră care ar putea exista își va face casă pe alte planete care orbitează în jurul unor tipuri de stele mai puțin intense.

Dar chiar și în acest caz, există atât de mulți alți factori care ar putea schimba șansele de reușită pentru viața care supraviețuiește pe acele planete.

La urma urmei, este posibil ca primele forme de viață de pe Marte să fi transformat de fapt planeta în pustiul arid care este astăzi.

Povestea lui Superman. Cum a ajuns cel mai cunoscut personaj din filme SF