Sunetele naturii, efecte incredibile pentru sănătate!

Data: 25/03/2021 | Autor: .

Sunetele naturii, efecte incredibile pentru sănătate!

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carleton, Michigan State University și Colorado State University a constatat că sunetele naturii nu sunt doar plăcute, ci pot avea o varietate de beneficii pentru sănătate.

Unul dintre lucrurile care face viața mai plăcută este posibilitatea de a comunica cu natura, spun specialiștii.

O plimbare prin pădure poate fi atât stimulantă cât și liniștitoare, oferindu-I minții șansa de a se detașa de stresul zilei.

Noul studiu sugerează că sunetele din natură nu asigură doar relaxare, ci pot avea chiar efecte pozitive asupra sănătății oamenilor.

Noul metastudiu, condus de Rachel Buxton de la Universitatea Carleton și care a implicat analiza înregistrărilor sonore din 66 de parcuri naționale din SUA, a constatat că în zonele în care există niveluri ridicate de sunete naturale, ascultătorii au prezentat o stare de sănătate îmbunătățită.

De la scăderea durerii, la starea de spirit și performanța cognitivă, participanții la studiu au manifestat o stare de bine mult îmbunătățită.

Potrivit experților, sunetele de apă s-au dovedit a avea cea mai mare influență pozitivă, mai ales în zona emoțiilor pozitive, în timp ce sunetele păsărilor au ajutat subiecții să depășească stresul și supărarea.

Dovedit ştiinţific: Beneficiile incredibile ale ieşirii în parc

Studiul scoate în evidență, astfel, cât de mult ne afectează poluarea fonică din marile orașe. În timp ce multe sunete asociate societății industriale moderne pot duce la supărare, stres și chiar pot afecta sănătatea, noul studiu sugerează că sunetele naturale pot avea efectul opus.

Sunetele naturii și pandemia COVID

„În atât de multe moduri, pandemia COVID-19 a subliniat importanța naturii pentru sănătatea umană”, spune Buxton.

„Pe măsură ce traficul a scăzut în timpul carantinei, mulți oameni s-au conectat cu peisajele sonore într-un mod cu totul nou – observând sunetele relaxante ale păsărilor cântând chiar în afara ferestrei lor. Cât de remarcabil este faptul că aceste sunete sunt bune și pentru sănătatea noastră”, a afirmat Buxton.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences .

Descopera Delta Vacaresti. Un reportaj video & fotografii cu prima rezervație naturală din București