Oxford University: Cele șapte reguli morale pe care ar trebui să le respecți

Data: 15/02/2019 | Autor: .

reguli morale morality-1În cea mai mare anchetă interculturală efectuată vreodată, o echipă de antropologi de la Universitatea din Oxford a stabilit șapte reguli morale, considerate ca fiind universale. Pe baza examinării elementelor etnografice din peste 60 de societăți diferite, cercetarea concluzionează că, deși moralitatea nu este neapărat înnăscută, fiecare cultură analizată pare să fie condusă de aceleași precepte morale, relatează GadgetReport.ro

Cercetarea sugerează că valența morală a oricărei acțiuni este determinată de rezultatele sale sociale. Altfel spus, o acțiune „bună” din punct de vedere moral poate fi definită ca o acțiune care beneficiază de comportamente cooperative care servesc colectivului.

Pentru a examina această ipoteză, trei antropologi de la Oxford au analizat importanța a șapte comportamente cooperative în 60 de societăți diferite. Ei au descoperit că acești șapte factori par a fi universal legați de șapte credințe morale corespunzătoare.

„Dezbaterea dintre universaliștii morali și relativiștii morali datează de secole, dar acum avem niște răspunsuri”, explică Oliver Scott Curry, autorul principal al studiului. „Oamenii de pretutindeni se confruntă cu o serie similară de probleme sociale și folosesc un set similar de reguli morale pentru a le rezolva.”

Cele șapte reguli morale, identificate în fiecare cultură studiată, sunt:

-valorile familiei

-loialitate față de grup

-reciprocitatea

-vitejia

-respectul

-dreptatea

-drepturile de proprietate

 

De exemplu, recunoașterea proprietății anterioare sau a drepturilor de proprietate reprezintă un atribut apreciat în fiecare cultură studiată.  Un alt exemplu îl reprezintă reciprocitatea. Această fundație morală subliniază ideea altruismului reciproc sau, altfel spus, se referă la dorința oamenilor de a fi tratați cel puțin așa cum îi tratează pe ceilalți. Acest precept se manifestă prin încrederea în ceilalți, exprimarea recunoștinței și amendarea comportamentelor. Curry sugerează că această regulă morală evidențiază cât de asemănătoare sunt toate convingerile noastre umane, chiar și atunci când diviziunile noastre culturale par insurmontabile. „Moralitatea este întotdeauna și peste tot un fenomen cooperativ”, scrie Curry.

„Aprecierea acestui fapt fundamental despre natura umană ar putea contribui la promovarea înțelegerii reciproce între oamenii din diferite culturi și, astfel, ar contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun”. Noul studiu sugerează că, deși toate cele șapte dintre aceste reguli morale sunt evaluate în mod constant pozitiv în toate culturile, există cu siguranță variații în modul în care fiecare societate acordă prioritate fiecărei reguli. Filosoful Massimo Pigliucci sugerează că simplificarea moralității la doar un produs secundar al comportamentului de cooperare nu este doar reductivă, ci în întregime nejustificată.  El citează mai multe situații în care respectarea acestor reguli specifice nu poate fi cea mai morală acțiune. Unul dintre exemplele sale ia în considerare regula respectării proprietății private.  Într-o epocă în care lumea se prăbușește spre o diviziune uriașă între cei care trăiesc în sărăcie și multi-milionari, Pigliucci se întreabă dacă este bine din punct de vedere moral să fie respectate drepturile celor care îngrădesc volume masive de resurse.

 

,,Dar, cu siguranță, ar trebui să respectăm proprietatea altor persoane „, afirmă Pigliucci.  ,,Dacă proprietatea se dobândește neetic, chiar dacă în mod legal, nu, nu cred că există o astfel de cerință morală. Dacă averea voastră este atât disproporționată și obținută prin exploatarea altora, atunci este corect și corect să adoptăm legi care să limiteze astfel de situații, prin impozitarea proporțională, de exemplu. „, a mai spus acesta.

 

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.