Pandemia de gripă spaniolă din 1918. Povestea ,,răcelii puternice’’ care a ucis 5 de milioane de oameni

Data: 1/03/2020 | Autor: .

Pandemia de gripă spaniolă din 1918. Povestea ,,răcelii puternice’’ care a ucis 50 de milioane de oameni

Temerile legate de extinderea epidemiei cu coronavirusul COVID-19 au adus aminte de valul de panică care a cuprins o lume întreagă în 1918. Pandemia gripală din 1918 a ucis cel puțin 5 de milioane de oameni și a infectat o treime din populația lumii. Gripa spaniolă a determinat cea mai gravă pandemie din istoria modernă, relatează GadgetReport.ro

Denumită inițial gripa spaniolă, virusul din 1918 este acum cunoscut sub numele de H1N1 și provine dintr-o tulpină aviară. A măturat globul, iar imaginile de arhivă arată cât de mortală a fost gripa din 1918.

Prima tulpină a gripei a fost numită inițial „febra de trei zile” și a fost descrisă ca o răceală puternică.

 

Asistentele medicale îngrijesc victimele epidemiei de gripă spaniolă în aer liber

Primul caz confirmat de virus în SUA a avut loc în primăvara anului 1918, într-o tabără a armatei din Fort Riley, Kansas. Două săptămâni mai târziu, 1.100 de soldați au fost internați la un spital. 38 de soldați au murit în primele ore, iar apoi, numărul morților a ajuns la peste 100 pe zi.

Ca și cum nu era de ajuns, în toamna lui 1918, a apărut o nouă tulpină a virusului gripal, mult mai puternică și cu un potential de extindere devastator. Virusul s-a extins rapid în toată lumea.

OAMENII CU FAȚA ALBASTRĂ

Simptomele gripei spaniole au fost deosebit de înspăimântătoare. Dincolo de efectele răcelii, de la strănut, temperatură, dificultăți de respirație și dureri de mușchi, fețele victimelor au început să capete culoarea albastră, din cauza lipsei de oxigen. Plămânii victimei se umpleau cu un lichid sângeriu, iar victim se sufoca și murea.

Medicii au lucrat cu disperare pentru a descoperi natura acestei boli.  Au fost șocați să descopere că era vorba de o variație a gripei.

Autoritățile au început să solicite cetățenilor să poarte măști pentru a împiedica răspândirea alarmantă a virusului.

Un vatman interzice oamenilor să urce în tramvai fără măști pe față

Orașul New York a fost cel mai afectat, cu 851 de oameni care au murit din cauza gripei într-o singură zi. Zeci de orașe au fost închise săptămâni întregi, toate activitățile publice fiind anulate pentru a împiedica răspândirea gripei.

Membrii Crucii Roșii transportă trupul unei persoane infectate

Oamenii erau sfătuiți să poarte în permanență măști sau fâșii de tifon pe față și mânuși în mâini.

O dactilografă din New York poartă masca la serviciu

În ciuda precauțiilor, pandemia de gripă a scăzut speranța de viață cu 12 ani în SUA într-un singur an.

În cuda măsurilor de prevenire, în timpul pandemiei, 25% dintre americani au contractat gripa și 675.000 au murit.

O statistică arată că până la sfârșitul anului 1918, 57.000 de militari americani au murit din cauza gripei, comparativ cu cei 53.000 care au murit în război.

Un poștaș din New York își face runda în timpul focarului

TRATAȚI CU WISKY

La vremea respectivă nu a existat niciun vaccin care să prevină răspândirea virusului și nici antibiotice pentru tratarea infecțiilor secundare, astfel că autoritățile au apelat la intervenții non-medicinale, inclusiv carantine, izolare și măsuri de igienizare.

De multe ori, după cum arată imaginile, asistentele și medicii erau atât de copleșiți de numărul bolnavilor, încât nu aveau ce să facă pentru pacienți, altceva decât să le ofere un whisky și să încerce să îi facă să se simtă confortabil.

Poliția din Seattle se protejează împotriva virusului

În octombrie 1918, pandemia a ajuns la apogeu. S-a ajuns până la măsuri disperate, inclusiv la interzicerea înmormântărilor, toate cadavrele fiind arse.

Voluntarii Crucii Roșii împotriva epidemiei de gripă spaniolă din Statele Unite

Gripa s-a extins rapid în toată lumea. În numai două săptămâni, în noiembrie 1918,  între 50 de milioane și 100 de milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza gripei spaniole, în condițiile în care populația globală era de 1,8 miliarde de oameni în 1918.

Până și în Alaska, unde într-un mic sat, 72 dintre cei 80 de locuitori adulți au murit în numai cinci zile.

Pandemia a durat 15 luni. 

CELE MAI MULTE VICTIME, ADULȚII ÎNTRE 20 ȘI 40 DE ANI

În timp ce majoritatea virusurilor gripale vizează tinerii și bătrânii, majoritatea celor care au murit din cauza gripei spaniole aveau între 20 și 40 de ani.

Toate orașele din SUA au fost impanzite cu astfel de afise

Medicii au descoperit, cu uimire, că sistemele imunitare puternice ale celor sănătoși reacționau violent în încercarea de a lupta împotriva virusului și, astfel, se ajungea la afectarea plămânilor și la moarte.

Gripa spaniolă a rămas un mister aproape 80 de ani. Abia în anii 2000, cercetătorii au izolat, decodat și replicat cu succes întreaga secvență a virusului, acum cunoscut sub numele de H1N1.

La acel moment, s-a descoperit că virusul provine dintr-o tulpină aviară. Virusul H1N1 anterior a afectat doar păsările, dar în 1918, a dezvoltat capacitatea de a trece la oameni și de a se răspândi rapid.