A fost găsită formula diamantului perfect. Este realizat din petrol

Data: 26/02/2020 | Autor: .

A fost găsită formula diamantului perfect. Este realizat din petrol

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un nou tip de diamante artificiale, realizate din molecule care se găsesc în petrol și gaze naturale, relatează GadgetReport.ro

Diamantele convenționale capătă formă la sute de kilometri sub suprafața Pământului, urmare a presiunii și căldurii extreme care determină carbonul să se cristalizeze. Cele care apar la suprafață ajung acolo din cauza erupțiilor vulcanice și mișcărilor tectonice din ultimele milioane de ani.

Oamenii de știință au petrecut zeci de ani încercând să transforme diverse materiale în diamante sintetice. În cele mai multe cazuri, aceste metode au implicat cantități masive de energie, astfel că dezvoltarea acestora nu s-a dovedit fiabilă din punct de vedere economic.

Cercetătorii de la Stanford și-au propus să găsească un mod mai simplu de a face lucrurile.

„Am vrut să construim un sistem curat, în care o singură substanță se transformă în diamant pur – fără catalizator”, a declarat autorul principal al studiului, Sulgiye Park, în revista Science Advances .

În elaborarea noilor lor diamante sintetice, oamenii de știință au început cu pulberi rafinate din rezervoare de petrol. Inspectând aceste materiale printr-un microscop puternic, cercetătorii au observant că tiparele de atomi din pulberi sunt organizate în același mod ca atomii care alcătuiesc cristale de diamant.

Spre deosebire de diamantele convenționale, aceste diamondoide, așa cum sunt cunoscute, constau pur și simplu din carbon și hidrogen.  Specialiștii au supus aceste diamondoide unei presiuni extreme, cu ajutorul unui aparat special folosit, în general, pentru a produce materiale ultra-dure.

Aceste materiale au fost apoi încălzite cu un laser și, printr-o serie de teste și simulări, experții au descoperit că diamondoidul s-a  transformat într-un diamant pur, cu foarte puțină energie.

Supus la o temperatură de aproximativ 627 ° C și unei presiuni de multe ori mai mare decât cea din atmosfera Pământului, atomii de carbon ai diamanteidului s-au prins rapid în aliniere, iar hidrogenul a dispărut din amestec. Întregul proces s-a desfășurat într-o fracțiune de secundă.

Potrivit cercetătorilor, noua tehnologie poate transforma din temelii industria bijuteriilor și nu numai. Duritatea, transparența, stabilitatea chimică, conductivitatea termică și alte atribute unice ale diamantelor pot face ca acestea să fie utile oamenilor de știință în domenii diverse, de la medicină, la detectarea biologică și calculul cuantic.