Jurassic Park devine realitate. Cercetătorii au descoperit ADN de dinozaur

Data: 2/03/2020 | Autor: .

Jurassic Park devine realitate. Cercetătorii au descoperit ADN de dinozaur

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe și Universitatea de Stat din Carolina de Nord au anunțat descoperirea materialului organic în fosile de dinozaur vechi de 75 de milioane de ani. Este vorba de celule cartilaginoase, proteine, cromozomi și chiar ADN de dinozaur, conservat în interiorul fosilelor, ceea ce sugerează că dinozaurii ar putea fi readuși la viață, relatează GadgetReport.ro, care prezintă un studiu publicat în revista National Science Review .

Materialul organic a fost descoperit în fragmentele unui craniu de Hypacrosaurus, un erbivor cu bot de rață din Cretacic. Este vorba de un pui de dinozaur care a murit din cauze necunoscute, în cuibul în care a venit pe lume.

Două dintre celulele cartilaginoase erau încă legate într-un mod care seamănă cu etapele finale ale diviziunii celulare, în timp ce alta conținea structuri de tip cromozionial.

În cel de-al doilea test, echipa a căutat ADN-ul dinozaurilor. Au izolat celulele individuale ale cartilajului de Hypacrosaurus și au aplicat două substanțe de colorare diferite, pentru a determina fragmentele de ADN, care au ieșit la iveală.

Potrivit cercetătorilor, implicațiile găsirii ADN-ului potențial în aceste probe sunt uriașe. Până acum se credea că ADN-ul poate persista doar aproximativ un milion de ani, însă fosilele de dinozaur datează de 75 de milioane de ani.

„Cercetările noastre sugerează că ADN-ul se poate păstra zeci de milioane de ani și sperăm că acest studiu va încuraja oamenii de știință care caută ADN-ul antic să utilizeze noua metodologie pentru a dezvălui toate secretele moleculare pe care le au țesuturile antice. „, a declarat Alida Bailleul, co-autor principal al studiului.

Nu toți oamenii de știință cred în această descoperire. Unii au susținut că datele au fost interpretate greșit , în timp ce alții au sugerat că probele de dinozaur ar fi fost contaminate cu ADN de struț în laboratorul în care au fost examinate.

Jurassic Park devine realitate

GadgetReport.ro relata, anul trecut, că cercetătorii de la Universitatea Harvard sunt pe cale să realizeze un experiment ştiinţific cu valoare istorică. În numai câţiva ani, Pământul ar putea fi repopulat cu specii dispărute acum câteva mii de ani, precum mamuţii. „Genetica ne permite acest lucru”, afirmă savanţii.

mamuţii mamuti

Cercetătorii de la ,,Harvard University Woolly Mammoth Revival Team” afirmă că au făcut paşi semnificativi în tentativa de a readuce la viaţă mamuţii, specie dispărută acum 4000 de ani.

Într-un interviu pentru The Guardian, expertul George Church a declarat că „scopul echipei este de a produce un embrion de elefant-mamut. Este vorba de un elefant cu o serie de caracteristici specifice mamuţilor. Suntem pe drumul cel bun, însă va mai dura câţiva ani”, a declarat acesta.

Pentru a readuce la viaţă mamuţii, cercetătorii combină tot felul de gene ale unor specii de elefanţi, împreună cu material genetic prelevat din fosilele mamuţilor descoperite în permafrostul din Siberia.

mamuţii GadgetReport

Proiectul celor de la Universitatea Harward a debutat în 2015, iar de atunci au fost identificate 45 de gene specifice mamuţilor. „Avem deja informaţiile necesare despre sângele acestora, părul, urechile etc”, a declarat cercetătorul.

După ce vor dezvolta embrionul de mamut, îl vor transfera în uterul unei femele de elefant asiatic. “Sperăm ca procedura să reuşească. Există riscuri semnificative, motiv pentru care testăm metoda ex-vivo temeinic, mai întâi pe şoareci”, a mai spus acesta.

A fost descoperit cel mai mare dinozaur care a trăit vreodată. Sauropodul avea 15 metri şi 10 tone