Paradoxul shopping-ului. Cu cât ai mai multe opţiuni, cu atât eşti mai nesatisfăcut

Data: 17/01/2018 | Autor: .

Paradoxul shopping-ului. Cu cât ai mai multe opţiuni, cu atât eşti mai nesatisfăcut

Creşterea ofertei de produse din mall-uri şi supermarketuri determină anxietate si insatisfacţie! Cel puţin asta susţin cercetătorii de la Harvard, care au descoperit o legătură inedită între febra cumpărăturilor şi gradul de satisfacţie al clienţilor, fenomen pe care l-au denumit ” Paradoxul shopping-ului ”, relatează GadgetReport.ro

Potrivit unui studiu realizat de psihologii Sheena Iyengar şi Mark Lepper, la care au participat peste 2000 de cumpărători, cu cât oferta de produse pusă în faţa acestora a fost mai mare, cu atât aceştia au fost mai indecişi şi frustraţi de deciziile luate.

Cumpărătorii au fost împărţiţi în mai multe grupuri şi au fost invitaţi la shopping timp de mai multe zile. În prima zi, au avut acces la 24 de produse dintre care să aleagă. A doua zi, au trebuit să aleagă dintre şase produse similare.

Psihologii au descoperit că, cu cât oferta de produse a fost mai mare, cu atât clienţii au fost mai indecişi şi s-au declarat nesatisfăcuţi. Mulţi au devenit nervoşi, gradul de anxietate fiind direct proporţional cu creşterea opţiunilor de shopping.

„ Paradoxul shopping-ului ”, aşa cum a fost denumit de cercetătorii de la Harvard, afectează în mod diferit consumatorii – cel mai mult bătrânii şi mai puţini tinerii.

Rezultatele studiului au determinat multe companii, în special pe producătorii de haine şi cosmetice să-şi regândească ofertele. Astfel am ajuns să avem mai puţine serii de produse şi o creştere a dinamicii lansărilor.

“În domeniul modei, de exemplu, avem mai puţine modele de rochii, însă ofertele se schimbă mai des în magazine decât acum 5 ani. Tendinţa este ca producătorii să lanseze serii scurte de produse, care să fie înlocuite mai des decât în trecut”, au declarat experţii.
Vedeţi mai jos un material video care explică paradoxul shopping-ului.