Povestea ELMO. Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România!

Data: 11/02/2022 | Autor: .

Povestea ELMO. Prima bicicletă electrică din lume, inventată în România!

Scuterul electric, devenit în zilele noastre o formă foarte populară de transport, nu este, de fapt, o invenţie foarte nouă. Bicicleta electrică n-a fost inventată nici de ruşi, nici de chinezi, nici de americani. A fost concepută de un român, la începutul anilor ’70. Vehiculul a fost botezat ELMO – prescurtarea de la „electric moped” – iar caracteristicile sale tehnice erau revoluţionare pentru anii ’70.

Primul scuter electric, foarte apropiat conceptual de ideea zilelor noastre, a fost lansat încă în 1974, pe vremea lui Ceausescu. Cel mai uluitor fapt, însă, este că acel prim scuter a fost inventat şi lansat în România!

Conceptul ne poate părea absolut obişnuit azi, dar pentru anii ’70 el părea cu adevărat revoluţionar, introducând o nouă modalitate de transport personal urban.

Autorul invenției este  Sigismund Sleifer, un inginer care lucra la Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE) București.

După doi ani de cercetări, la începutul anilor ’70, împreună cu un grup de ingineri a prezentat prototipul primului moped electric, denumit simplu ELMO (Electric Moped), model cu care a participat la o mulțime de concursuri de inventică.

Mopedul ELMO era propulsat de un electromotor dezvoltat în România, de aceeaşi echipă, pentru producţia căruia inginerii au trebuit să cumpere un utilaj industrial din Germania, care costase o sumă enormă, de 900 mii mărci germane.

În schimb, mai departe producţia electromotoarelor avea să fie localizată în România, ie pe lângă motocicleta propriu-zisă şi electromotorul destinat ei, echipa lui Sigismund Sleiher a dezvoltat o întreagă familie de motoare electrice cu rotor plat, cu diverse puteri, care au fost ulterior produse în număr mare, cu aplicabilitate în diverse domenii.

Bicicleta electrica ELMO avea niște caracteristice tehnice impresionante pentru acea perioadă: atingea viteza de 25 de km/h şi avea o putere similară unui scuter pe benzină de 50 de centimetri cubi.

Autonomia sa dura 3 ore de condus în asemenea regim urban, perfect pentru necesităţile de mobilitate urbană ale unei singure zile!

„Am avut succes cu acest motor şi mă bucur că am reuşit să-l fac. Una dintre maşinile pe care le-am cumpărat din Germania ca să produc acest motor a costat 900 de mii de mărci. Am putut să fac sudurile necesare şi să realizez acest motor”, povestește Sigismund Slaiher, inventatorul mopedului electric.

Dacia D6 Estafette. Cum arăta cea mai rară Dacie din istorie

Românul mai are și astăzi câteva piese din motorul de la bicicleta electrica ELMO: „Ăsta-i rotorul, uite! Ăsta dă un kiloWatt. Ăsta-i colectorul. Se lipesc. Şi toate astea, punct cu punct, cu o maşină automată de sudat. Aşa arată un motor de un kiloWatt. Dă o mie de Waţi putere. Uite cum arată unul ştanţat! Asta e un sfert din motor. Patru din astea alcătuiesc, prin lipiri, cu izolaţie, şi cu tot… Ăsta are vreo 380 de Waţi, iar celălalt are un kiloWatt” a povestit Sigismund Slaiher.

Pentru invenția sa, inginerul a primit o primă de 5000 de lei și un exemplar pe care să-l folosească pentru uz personal. Aceasta a fost marea recunoaștere după atâția ani de muncă, studiu și teste.

De restul, adică de mii de exemplare vândute în Europa, s-a ocupat statul român, fără însă să intuiască potenţialul acesteia şi să dezvolte o adevărată industrie în jurul acestui model.

La momentul respectiv, televiziunea britanică BBC a trimis o echipă la București pentru a realiza un reportaj cu prima bicicletă electrică ELMO și inventatorul ei.

Pila Karpen. Bateria inventată de un român care, după 70 de ani, continuă să funcționeze

Raymond Baxter, jurnalistul britanic relata în 1974: „În singura ţară europeană care nu are nevoie să importe petrol, acest nou moped produs local funcţionează pe bază de curent electric. A fost conceput şi construit aici, la Institutul de stat pentru inginerie electrică din Bucureşti”

După aproape 50 de ani de atunci, România importă biciclete electrice din China. Așa cum importăm și Dacia Spring, prima mașină electrică construită sub brandul românesc.

Laserul lui Coandă! A avut România o tehnologie care a speriat URSS?

Povestea DAC 120 DE. Camionul electric al lui Ceaușescu care a uimit o lume întreagă

Povestea autobuzelor rachetă care i-au speriat pe americani!