Laserul lui Coandă! A avut România o tehnologie care a speriat URSS?

Data: 2/02/2022 | Autor: .

Acum 54 de ani, rușii și aliații lor din Pactul de la Varșovia invadau Cehoslovacia, o țară care, la fel ca Ucraina în zilele noastre, avea tupeul să conteste supremația Moscovei în Estul Europei. Primăvara de la Praga avea să fie înăbușită de o armată impresionantă – peste 5000 de tancuri și peste 200.000 de soldați veniți din URSS, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria. O legendă din acea perioadă acredita ideea că pe lista sovieticilor urma România, singura țară care s-a opus vehement intrării țărilor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia. De ce nu au mai ajuns trupele ,,aliate’’ în România. Unii spun că s-ar fi temut de o armă incredibilă cu care Ceaușescu se lăuda – Laserul lui Coandă.

În 1968, Ceaușescu critica vehement intervenţia armată din Cehoslovacia. De la balconul Comitetului Central al PCR, fostul președinte critica în termini fără precedent țările ,,prietene’’ din Pactul de la Varșovia pentru intervenția militară.

De unde atât tupeu la Ceaușescu, ce atuu avea în mână de își permitea luxul de a sfida uriașa armată comunistă strânsă de Moscova?

În anii ‘70-‘80, o legendă circula în România. Că Ceaușescu avea o armă fatală de care Moscova se temea. Era vorba de un tun laser capabil să distrugă instant orice tanc sau avion inamic care ar fi intrat pe teritoriul țării noastre.

DOCUMENT INEDIT: 1969 – Întâlnirea lui Ceauşescu cu Henri Marie Coandă – Lumea Liberă

Cunoscută sub numele de ,,laserul lui Coandă’’, tunul respectiv ar fi fost unul mobil, transportat cu un vagon de tren acolo unde era nevoie.

Legenda spune că în 1968, la graniţa României (nu se cunoaşte exact locul), şi-ar fi făcut apariţia o garnitură de tren, compusă din 21 de vagoane, asemănătoare celei capturate de români în 1919, în Ungaria, obuzierul Skoda (garnitura blindată poate fi admirată la Muzeul Militar din Bucureşti).

Unul dintre vagoane era ocupat de o armă ciudată, celelalte având rol de alimentare. Laserul a distrus câteva tancuri, dar nu prin tăiere, cum şi-ar putea închipui oamenii, ci prin încingerea până la explozie.

Povestea DAC 120 DE. Camionul electric al lui Ceaușescu care a uimit o lume întreagă

Laserul lui Coandă, un fake news sau realitate?

Teoria a fost întârită și cultivată de Securitate, cu scopul de a consolida mitul puterii fostului dictator.

Ideea avea, până la urmă, și un sâmbure de adevăr. În anii ‘60, Henri Coandă  s-a întors să lucreze, în România, în primii ani ai regimului Ceauşescu, fiind directorul Institutul pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST).

Să fi lucrat Coandă cu adevărat la o astfel de invenție incredibilă? Din punct de vedere scriptic, nu există nicio dovadă care să ateste acest lucru.

Cert este însă că tunurile cu laser au devenit, între timp, realitate.

În 2020, GadgetReport.ro relata despre un incident militar demn de ,,Războiul Stelelor’’. O navă a Marinei SUA a doborât o dronă cu un tun cu laser. Întâmplarea s-a petrecut în Oceanul Pacific și a fost confirmată oficial de US Navy.

„Acest tip de teste ne permite să obținem informații valoroase cu privire la capacitățile noului sistem de arme cu laser împotriva potențialelor amenințări”, a declarat comandantul navei americane, Karrey Sanders. Detalii AICI.

Este Henri Coandă autorul unei astfel de invenții? Să fi fost furată ideea savantului român de către americani și transformată în realitate?

Dacă e să ne luăm după mărturia inginerului Adrian Drăghici, care a lucrat cu Henri Coandă la INCREST, în perioada în care acesta era director, celebrul inventator ar fi avut alte preocupări, îndreptate în general către mecanica fluidelor şi mai puţin către alte ramuri ale fizicii.

O altă ipoteză, mult mai credibilă, este că aceea că serviciile de informaţii au răspândit acest zvon pentru a linişti populaţia cu privire la capabilităţile de apărare a României, în acea perioadă instabilă.

Să nu uităm însă că, în primăvara lui 1989, Nicolae Ceauşescu anunţa public faptul că România dispune, din punct de vedere tehnic, de capacitatea de a fabrica arme nucleare. Toată zvonistica din jurul eforturilor lui Ceauşescu de a se înarma nuclear avea un punct de pornire real.

Povestea autobuzelor rachetă care i-au speriat pe americani!

Ceauşescu şi-a manifestat dorinţa de a introduce România pe lista ţărilor producătoare de energie nucleară imediat după ce a ajuns la putere. Ulterior, el ar fi cochetat şi cu ideea de a fabrica o bombă nucleară. În cele din urmă, visul dictatorului comunist ca România să devină o putere nucleară a rămas parte componentă a megalomaniei proiectelor sale niciodată finalizate. Astăzi, povestea armelor secrete ale lui Ceauşescu stă în galeria nostalgică a miturilor comunismului românesc.

Laserul lui Coandă, devenit realitate

Cert este că tehnologia există și este folosită de armata SUA.

Armata americana ar putea introduce primele arme cu laser din 2025, relata, recent, Mashable, care citeaza un proiect al Agentiei pentru Proiecte Speciale DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency)

Potrivit surselor citate, americanii lucreaza inca din 2008 la dezvoltarea unor tipuri de armament care sa foloseasca fascicole laser pentru a distruge tintele.

COANDĂ, Henri (7 iunie 1886-25 noiembrie 1972) - Arhiva Radio România

Programul militar intitulat HELLADS (High Eenergy Liquid Laser Area Defense System) a trecut deja de faza prototipelor, astfel ca în curând, avioanele de vanatoare americane vor fi dotate cu tunuri laser capabile sa isi atinga tinta cu o acuratete maxima.

DARPA este implicat si in alte proiecte spectaculoase despre care GadgetReport.ro a scris in repetate randuri.

Ultima inventie viza un robot care decoleaza, zboara la tinta unde, cu ajutorul unui brat special, plaseaza o incarcatura.

Dacia D6 Estafette. Cum arăta cea mai rară Dacie din istorie

Clipul pare banal, daca ne luam dupa standardele SF, insa reprezinta un pas important inainte facut de inteligenta artificiala.

Asta pentru ca robotul se autoghideaza, folosindu-se de GPS si alti senzori. In plus, acesta ia singur deciziile necesare pentru a duce la bun sfarsit misiunea care i-a fost incredintata.

Ganditi-va la viitor. La robotii de lupta capabili sa zboare si sa duca razboaie independent, fara niciun ajutor uman. Spre asta ne indreptam.

Mitul lui Coandă

Despre Coandă se vorbea şi se şopteşte şi astăzi că ar fi contribuit la dezvoltarea rachetelor zburătoare ale lui Hitler, fiind ulterior răpit de americani pentru a lucra la dezvoltarea proiectului în Statele Unite.

Numele lui Coandă rămâne indisolubil legat de reuşita minimală a primului zbor cu reacţie din lume şi, mai ales, de descoperirea „efectului Coandă”, cu aplicaţii în nenumărate domenii ale ştiinţei. Savantul român, comparabil ca anvergură cu Nicola Tesla, are însă în palmares multe alte invenţii în domenii extrem de diferite. El este autorul al peste 250 de invenţii pentru care a obţinut mai mult de 700 de brevete de proprietate intelectuală în nenumărate ţări ale lumii.

A imaginat inclusiv un sistem de transport de mare viteză în tub vidat, un proiect la care lucrează în acest moment inginerii lui Elon Musk. De altfel, Gustave Eiffel, cel care a fost primul său angajator, obişnuia să spună că tânărul Coandă s-a născut mult înaintea timpului său şi a posibilităţilor tehnice ale începutului de veac XX.

A existat sau nu „Laserul lui Coandă”? Dacă a fost sau nu real, el totuși rămâne în istoria României ca o legendă și încă un semn de întrebare după ce fostul dictator a plecat de pe această lume.

Ai auzit de Dacia Deceneu, de Dacia Extase? Prototipurile secrete ale Dacia