Povestea faimoasei Zaraza. Legenda care a șocat România interbelică

Data: 19/02/2020 | Autor: .

Povestea faimoasei Zaraza. Legenda care a șocat România interbelică

„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, cine te-a iubit ? Câţi au plâns nebuni pentru tine, şi câţi au murit”. Sunt versurile uneia dintre cele mai cunoscute melodii din perioada interbelică, una pe care e posibil s-o fi auzit cântată de legendarul Gică Petrescu. Te-ai întrebat însă cine a fost această misterioasă Zaraza?

Descrisă drept o prostituată de lux deosebit de frumoasă, se spune că Zaraza a pierit tânară, ucisă de un om plătit de un admirator gelos, iar lăutarul care era îndrăgostit nebuneşte de ea i-ar fi înghiţit cenuşa.

Pe numele ei de „scenă” Zaraza sau Zarada (in limba romani „zarada„ înseamnă „cea minunată”), pe numele ei real Rada Moldoveanu, ea ar fi fost fiica unui boier grec şi a unei ţigănci.

Se spune că era atât de frumoasă încât bărbaţii se topeau în ochii ei. Legenda spune că era o prezenţă nelipsită din localurile de noapte din Capitală şi că întorcea bărbaţii pe degete.

Considerată una dintre curtezanele de lux ale Micului Paris, se spune despre ea că avea trecere doar la cei mai sofisticaţi boieri ai vremii. Unii spun că Zaraza era o prostituată de lux, alţii afirmă că doar se juca cu bărbaţii, având ambiţia să îi cucerească pe toţi cei care încercau să-i reziste, de la oameni de afaceri la cei mai cunoscuţi politicieni.

Fiecare apariţie a ei emana un exotism special. Obişnuia să poarte o rochie verde praz, cercei baroc şi pantofi împodobiţi cu ştrasuri care o făceau să nu treacă neobservată, spun cei care au studiat istoria vremii.

Cert este că era o adevărată vedetă, dovadă că un legendar cântăreţ al acelor vremuri, Cristian Vasile, care ar fi putut avea orice femeie îşi dorea, s-ar fi îndrăgostit nebuneşte de ea şi i-ar fi compus melodia care avea să devină un uriaş hit şi să-i crească şi mai mult celebritatea.

Înregistrat la Berlin, în 1931, celebrul ”Zaraza” a ajuns cel mai popular tango din perioada interbelică

Legenda spune că rivalul său artistic, Zavaidoc, gelos pe cucerirea şi succesul acestuia, l-ar fi angajat pe Borilă, un ţigan interlop, să o omoare. Zaraza a fost înjunghiată mortal într-o seară, iar când a auzit, Cristian Vasile a înebunit de durere. Şi-a pierdut minţile în aşa hal încât a furat urna cu cenuşa femeii şi a mâncat-o.

„A fost omorâtă de un ţigan gelos, pe malul Dâmboviţei, în timp ce mergea să cumpere tutun. Cristian Vasile a fost devastat. Pentru că o iubea atât de mult, se zice că, după ce a fost incinerată, lăutarul ar fi furat din crematoriu urna cu cenuşa ei şi ar mâncat-o cu linguriţa”, spune istoricul Dan Falcan.

După majoritatea istoricilor, legenda Zarazei este pură ficţiune şi ţiganca focoasă ”cu zâmbet de heruvim”, pentru care Cristian Vasile a cântat celebrul tango, n-a existat niciodată. Cert este că hitul celebrului artist Cristian Vasile a intrat în istoria muzicii.