Imagini incredibile cu efectele încălzirii globale, în Antarctica

Data: 24/02/2020 | Autor: .

Calota glaciară se topește pe zi ce trece, urmare a încălzirii globale. Dovadă înregistrările realizate de un satelit al NASA în Antarctica, relatează GadgetReport.ro

Antarctica se presupune a fi un loc extrem de rece. Temperatura medie anuală a zonei centrale a continentului este de -57 grade Celsius.

Dar pe 6 februarie, stația meteo de la Esperanza Base din Peninsula Antarctică, a înregistrat cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată pe continent , de 18,3 ° Celsius. Precedentul record era de 17,5 ° C, înregistrat în 24 martie 2015.

Acest ultim val de căldură a durat aproximativ o săptămână, iar imaginile cu Insula Eagle, realizate de satelitul Landsat 8 , au surprins efectele incredibile ale acestui fenomen.

Minusculă insulă Vultur este situată chiar în largul coastei Graham Land din Peninsula Antarctică. Temperaturile record-ridicate au determinat topirea unei mari părți din calota de gheață.

„Calota glaciară din Atarctica se topește rapid, un semn al încălzirii globale”, spune Mauri Pelto, un expert de la Colegiul Nichols, citat de ScienceAlert.

Pelto remarcă că sursa acestui fenomen – temperaturile ridicate din ultima perioadă – nu este tipică modelelor meteorologice din Antarctica. Cu toate acestea, zilele cu temperaturi peste zero grade Celsius au crescut semnificativ în ultimele 12 luni.

Potrivit estimărilor, niveliul zăpezii de pe Eagle Island a scăzut cu 10 centimetri în doar câteva zile – între 6 și 11 februarie.