Prima inimă artificială 3D. Premieră medicală cu iz SF

Data: 16/04/2019 | Autor: .

Prima inimă artificială 3D. Premieră medicală cu iz SF

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să realizeze o inimă artificială, care utilizează celule și materiale biologice de la un pacient. Inima a fost realizată la o imprimantă 3D specială, relatează GadgetReport.ro

Procesul de creare a inimii a început cu o biopsie a țesutului gras luat de la pacienți. Materialul celular din țesuturi a fost folosit ca „cerneală” pentru imprimare. Acest lucru a permis cercetătorilor să creeze modele complexe de tesut inclusiv patch-uri cardiace și, in cele din urmă, o inimă intreagă.

Inima artificială cuprinde celule, vase de sânge, ventricule și camere – o îmbunătățire semnificativă față de încercările anterioare care au imprimat numai țesuturi simple, fără vase.

Trebuie remarcat că inima nu este foarte mare – este de mărimea inimii unui iepure. Dar tehnologia care a făcut posibilă ar putea duce în cele din urmă la producerea unui organ de dimensiuni umane, relatează Engadget.

În prezent, inimile se pot contracta, dar cercetătorii planifică să cultive inimile imprimate 3D și să le învețe cum să funcționeze în regim normal.

Cercetătorii lucrează de ani de zile pe țesuturile tipărite 3D, cu scopul de a crea organe funcționale pentru transplant. Experții implicați în proiectul inimii de la Universitatea din Tel Aviv au susținut că, în următorii 10 ani, imprimantele de organe ar putea fi disponibile la spitale.