O proteină extraterestră, descoperită în fragmentele unui meteorit

Data: 3/03/2020 | Autor: .

O proteină extraterestră, descoperită în fragmentele unui meteorit

Cercetătorii de la Harvard, PLEX Corporation și Bruker Scientific au descoperit, în premieră, o proteină necunoscută în interiorul unui meteorit. Numită hemolitină, noua proteină extraterestră conține fier și litiu și poate juca un rol important în elucidarea misterului apariției vieții pe Pământ, relatează GadgetReport.ro

Oamenii de știință au descoperit hemolitina într-un meteorit cunoscut sub numele de Acfer 086, care a fost găsit în Algeria în 1990. Este o proteină destul de mică, alcătuită în mare parte din aminoacid glicină și acoperită cu atomi de fier, oxigen și litiu. Deși toate aceste elemente sunt cunoscute, modul în care sunt dispuse în proteină reprezintă o premieră.

Cercetătorii spun că hemolitina este cea mai recentă dovadă că viața pe Pământ pare să fi fost adusă prin intermediul meteoriților care au lovit planeta. O mulțime de aminoacizi individuali – elemente care alcătuiesc proteinele ​​- au fost găsite în trecut în meteoriți și comete. Precursorii aminoacizilor , zaharurile , materialele organice și anumite molecule, toate vitale pentru viață, au fost detectate de asemenea în spațiu sau în meteoriți.

,,Una este să găsești aminoacizi care plutesc în spațiu, dar este cu totul alta să-i găsești aranjați într-o structură la fel de complexă precum proteina. Deși încă nu este clar exact cum s-ar fi format hemolitina în spațiu, este probabil ca unitățile individuale de glicină să se fi format pe suprafața particulelor de praf. Apoi, norii moleculari calzi ar fi putut crea condițiile potrivite pentru ca aceste unități să înceapă să se conecteze în lanțurile polimerice și ,eventual, în proteine’’, a declarat Julie McGeoch, unul dintre autorii studiului.

În sine, hemolitina nu indică prezența vieții extraterestre, dar ne-ar putea da un indiciu despre modul în care viața ar fi putut începe pe Pământ sau pe alte planete similare. Gruparea atomilor de la vârfurile proteinei formează un tip de oxid de fier despre care se știe că absorb fotoni de lumină și împart apa în hidrogen și oxigen.

„Vorbim de un element care poate reprezenta o primă sursă de energie pe suprafața planetelor precum Pământul. Un pas primordial pentru apariția vieții”, a mai spus Julie McGeoch.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre acest studiu, îl găsiți pe arXiv ( PDF ).