Putem vizita British Museum online. Peste 1,9 milioane de imagini, disponibile gratuit

The British Museum, unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, își prezintă pe pagina oficială mai multe de jumătate din cele peste 4,5 milioane de artefacte din colecțiile sale. Sunt peste 1,9 milioane de imagini, însoțite de informații, despre unele dintre cele mai importante descoperiri din istorie, civilizații, artă și istorie, relatează GadgetReport.ro

Pe site-ul muzeului poți explora o gamă largă de obiecte, inclusiv în 3D, printre care celebra piatră din Rosseta, una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice pentru că a dus la descifrarea hieroglifelor.

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană care a fost descoperită în 1799, în delta Nilului, lângă oraşul Rosetta- port de pe coasta mediterană a Egiptului- în timpul expediţiilor întreprinse de către împăratul francez Napoleon Bonaparte.

Piatra este o stelă egipteană ce datează din timpul regelui Ptolomeu al V-lea Epiphanes (205-180 î.en.) şi este gravată cu trei texte identice în trei tipuri de scriere diferite: hieroglifică, demotică şi greacă.

Cu ajutorul pietrei din Rosetta -dar nu numai, căci studiul său este mult mai amplu- Jean-François Champollion  a stabilit o metodă de descifrare a hieroglifelor, comparând mai multe dintre acestea cu inscripţiile greceşti de pe stelă.

280.000 de imagini în premieră

Pe site-ul The British Museum putem vedea și peste 280.000 de fotografii cu colecții de obiecte prezentate în premieră. Imaginile pot fi explorate cu zoom și sunt însoțite de explicații.

Printre cele mai interesante artefacte se află și bijuteriile din aur din tezaurul de la Sutton Hoo.

Descoperit în 1939 într-o corabie adusă pe uscat, şi îngropată sub o movilă, în apropiere de Sutton Hoo, în Suffolk, tezaurul conține bijuterii fine, arme şi o armură, un sceptru, monede de aur, cornuri de băut, o liră, etc., precum şi multe obiecte casnice din argint.

Corabia a fost monumentul funerar pentru un rege saxon din sec. VII e.n., probabil Raedwald (mort cca. 625) al Angliei de Est; pe aceasta a fost construit un mausoleu din lemn, ce conţinea tezaurul.

S-a presupus că nava a venit din estul Suediei, la mijlocul sec. VI, cu un grup ce a fondat o dinastie a anglilor de est. Tezaurul a fost atribuit proprietarei terenului, Mrs. E. M. Pretty care  l-a donat către British Museum.