Review Samsung Galaxy S20 Ultra. Merită sau nu să plătești aproape 7000 de lei?

Data: 1/04/2020 | Autor: .

Review Samsung Galaxy S20 Ultra. Merită sau nu să plătești aproape 7000 de lei?

Pandemia de coronavirus ne-a dat cu totul peste cap. Ne-a făcut să stăm mai mult în casă, să fim mai atenți la sănătate, ne-a făcut să ne uităm cu mai multă atenție pe ce cheltuim banii. Nu de alta dar, în acest moment, sunt aproape 600.000 de oameni în șomaj tehnic sau disponibilizați. În această situație neobișnuită, să îți cumperi un telefon nou nu mai ține de impuls, trebuie să cântărești foarte bine dacă merită să faci investiția acum sau să o lași pe altădată. Este Samsung Galaxy S20 Ultra 5G o investiție bună, acum în vreme de criză?

Cei mai mulți dintre români își schimbă telefoanele la 2-3 ani. Media este undeva la 2,5 ani, potrivit studiilor de specialitate. Cei mai mulți sunt fideli brandurilor pe care le folosesc așa că, de exemplu, este cel mai probabil să cumperi un telefon Samsung dacă ai deja un smartphone produs de sud-coreeni.

Samsung Galaxy S20 Ultra, flagship pe care l-am testat în cadrul programului Orange Smartphone Tester, derulat de Orange, este, fără îndoială cel mai bun telefon pe care sud-coreenii l-au construit vreodată. Spunem asta pentru că telefoanele cu ecrane pliabile încă nu și-au atins nivelul optim. Reprezintă viitorul dar poate de la a doua generație să reprezinte, cu adevărat, o achiziție optimă.

S20 Ultra se află în această zonă. Hardware-ul oferă maximul de performanță disponibil în prezent. Procesorul Exynos și cei 12 GB de RAM rulează eficient orice tip de aplicație, indiferent că te uiți la Netflix, te joci sau stai pe social media. Android-ul 10, cu suita One UI, se comportă ireproșabil, fără întârzieri, blocaje, fără să agațe vizual nicio aplicație, indiferent cât am încercat să-l solicităm.

Experiența multimedia este livrată pe un ecran de 6,9 inchi QUAD HD+ Dynamic AMOLED, setat din fabrică la rezoluția Full HD dar care duce și o rezoluție superioară, de 1440 x 3200 pixeli. E un ecran bun, luminos, care redă foarte bine orice culori și care se vede bine chiar și pe lumină puternică.

Este primul ecran de 120 Hz pe care Samsung îl livrează pe telefoanele sale. Rata de refresh se simte cel mai mult în jocuri, în rest nu o vei percepe ca fiind o diferență față de cea de 60 de Hz.

În plus, dacă vei dori să ții telefonul în 120 Hz, o să îți consume bateria mai repede. Așa că, probabil, vei seta telefonul cum l-am folosit și noi, la rezoluția maximă, cu procesorul setat la maximul de putere, în zona de ,,Performanță maximă’’.

Unboxing Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Ce nu vă spune Samsung când cumpărați acest telefon

Dincolo de rezoluție, experiența multimedia este una excelentă. Ecranul mare se vede bine, iar sunetul stereo este pe măsură. În jocuri sau în filme, pe Netflix, pe Youtube sau în HBO Go, vei fi, cu siguranță, încântat de ce oferă Samsung Galaxy S20 Ultra.

 

SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA, O BATERIE EXCELENTĂ

Un avantaj semnificativ al acestui telefon îl reprezintă acumulatorul de 5000 mAh. Se încarcă rapid, la 30% în numai un sfert de oră, și oferă o autonomie de mai mult de o zi. În standby a stat și cinci zile fără să-l punem în priză. Față de un Galaxy S10 5G, progresul este semnificativ. Bateria ține cu cel puțin 3-4 ore mai mult.

Un ecran bun, hardware performant, o autonomie peste tot ce oferă în acest moment concurența. Este de ajuns să dai aproape 7000 de lei pe Samsung Galaxy S20 Ultra?

Unii ar spune că da, mai cu seamă că are și o suită de camere foarte bune. Le-am testat intensiv în această perioadă și am ajuns la concluzia că progresul față de generația S10 nu este atât de mare pe cât ne-am fi așteptat.

IMAGINI BUNE ZIUA,  MAI PUȚIN BUNE NOAPTEA

Mult lăudatul senzor de 108 MP instalat de Samsung, în premieră, pe acest telefon se descurcă excelent pe timp de zi, însă noaptea nu reușește să ofere performanța la care ne-am așteptat. Și am avut speranțe mari, pe măsura clipurilor de promovare lansate de companie.

Da, poți să faci fotografii de până la 108 MP, însă aceasta este doar o funcție pe care trebuie să o activezi. Fotografiile ies bine, sunt strălucitoare, pe măsura așteptărilor de la un flagship din 2020.

În mod normal, cel mai probabil, vei folosi cel mai mult senzorul de 48 MP și pe cel de zoom, asta dacă te interesează să fotografiezi la distanță. Ai zoom 10X optic, care merge foarte bine, și un zoom de până al 100 X, digital, care de pe la 20X începe să tremure, iar la 100 deja este inutilizabil pentru o fotografie clară.

Telefonul filmează în 4K și chiar și în 8K, cu camera de pe spate, însă cine are nevoie de așa ceva în mod obișnuit? Pentru un utilizator fără aspirații de fotograf profesionist, camera merge excelent pe modul automat sau în modurile prestabilite, inclusiv în cel de noapte care da, este mai bun decât la Galaxy S10.

 

Samsung Galaxy S20 Ultra are o stabilizare optică mulțumitoare, similară cu cea de pe S10, și trage imaginile în HDR10+ însă doar cu camera din spate.

Pe ansamblu, fotografiile ies bine, mai ales cele pe timp de zi. Noaptea, telefonul reușește să ofere imagini destul de clare, cu un sharp plăcut și cu un bokeh interesant. Însă după ce am testat Huawei Mate 30 Pro, am ajuns la concluzia că camerele de pe telefonul chinezesc sunt parcă mai bune. Imaginile sunt mai clare, nu sunt atât de pixelate ca cele de pe S20 Ultra, mai ales pe timp de noapte. Și funcția de zoom parcă este mai stabilă.

Cum fotografiază și filmează Samsung Galaxy S20 Ultra. Atunci când mărimea chiar nu contează

Să nu înțelegeți că Samsung Galaxy S20 Ultra nu face fotografii bune. Dimpotrivă. Imaginile ies foarte curate, cu culori bine calibrate, cu umbre definite corect și fără aberații de cromatică. Mai puțin noaptea, când performanțele sunt puțin sub așteptări.

Telefonul are multe funcții interesante, de la Single Take care reușește să ofere niște efecte interesante, la Night Hyperlapse și Super Slow-Motion. Vă intreb însă cât de des folosim astfel de funcții? Probabil în 10% din situații.

Este bine că sunt acolo, că se descurcă excelent, însă par mai mult artificii de marketing, menite să susțină superioritatea acestui telefon în fața concurenței.

Același lucru este valabil și cu înregistrarea 8K. Dincolo de faptul că ocupă un spațiu uriaș, ce poți face cu ea? Pe televizor n-ai asemenea rezoluție, nici pe laptop. Va fi o funcție bună poate peste 2-3 ani, când gadgeturile cu ecrane 8K vor ajunge la prețuri mai bune.

SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA. CUI SE ADRESEAZĂ?

Cui se adresează, până la urmă, acest telefon? Cine este clientul țintă? Dacă ai un Galaxy S8 sau S9, s-ar putea ca acest telefon să fie pentru tine. Diferența față de telefoanele de acum două generații este semnificativă. Dacă ai un Galaxy S10, mai ales un 5G, sau un Note 10, s-ar putea să nu merite să investești 7000 de lei în noul smartphone. De ce? Pentru că, pentru un utilizator obișnuit, diferențele nu sunt semnificative nici ca viteză de operare, nici în ceea ce privește camerele. Poate doar autonomia să fie un plus.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G vs. Galaxy S10 5G. Tu pe care l-ai alege?

Dacă ești în căutarea unui telefon 5G, cu siguranță Galaxy S20 Ultra este o alegere optimă. Va funcționa la nivelul optim cel puțin 2-3 ani de acum încolo. Ține cont însă de faptul că serviciile 5G nu sunt disponibile decât în unele locuri din București, Cluj, Iași și Mamaia. Îți recomandăm să alegi un abonament 5G dacă vrei să ai date mobile la nivel nelimitat. Acolo oferta, cel puțin la Orange, este una foarte bună.

În rest, Samsung Galaxy S20 Ultra este un telefon premium pentru cei care își doresc o alternativă de top la iPhone. Dai un ban, dar ai satisfacția că ai cea mai bună performanță, la nivelul unui laptop de ultimă generație.

Unii au comparat Samsung Galaxy S20 Ultra cu noul Huawei P40 Pro. Nu există,  din punctul nostru de vedere, nicio comparație pentru un simplu motiv – telefoanele chinezești nu rulează aplicațiile Google și asta înseamnă că nu vei avea acces la niciuna din aplicațiile din Play, de la jocuri la aplicații absolut uzuale precum Youtube sau Netflix. Am testat Mate30 Pro fără aceste aplicații și ne-a lăsat un gust amar. Un telefon bun, dar inutil.

Merită să cumperi Huawei Mate30 Pro? 10 elemente esențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.