Rivalul B-21. Bombardierul subsonic chinezesc H-20 devine realitate

Data: 30/11/2020 | Autor: .

China dezvoltă un avion militar subsonic cu tehnologie ,,stealth’’, care îi va oferi o capacitate „cu adevărat intercontinentală”. Bombardierul H-20 va rivaliza, din punct de vedere tehnologic, cu celebrul bombardier american B-21, al cărui look aduce cu imaginile din celebrul Star Wars.

Potrivit unui raport al Institutului Royal United Services pentru Studii de Apărare și Securitate din Londra, bombardierul subsonic chinezesc H-20 va oferi Beijingului o armă capabilă să acționeze din Pacific pînă în Insulele Kuril, Japonia și Filipine.

Bombardierul H-20 este încă în curs de dezvoltare, dar Pentagonul consideră că, atunci când va fi finalizat, va fi capabil să vizeze teritoriile SUA, cum ar fi Guam și Hawaii.

„Înarmat cu rachete nucleare și convenționale, H-20 ar reprezenta o amenințare majoră „, afirmă raportul publicat la sfârșitul lunii octombrie.

Avionul american B-21

Planurile pentru H-20 au fost anunțate în 2016, iar bombardierul subsonic ar putea fi gata să intre în serviciu în următorii cinci ani.

Avionul va putea căra 45 de tone de echipamente, inclusiv arme nucleare, patru rachete de croazieră stealth sau hipersonice.

În august, departamentul de apărare al SUA a publicat un raport care a estimat distanța de croazieră a lui H-20 la 8.500 km (5.280 mile). Alți experți militari au estimat că distanța este mai mare de 12.000 km.

Song Zhongping, fost instructor al PLA, a declarat că H-20 a fost conceput pentru a ajunge pe teritoriul SUA ca parte a triadei nucleare a Chinei, care include și rachete lansate de pe sol și mare.