Robotul Sophia, disponibil comercial. Vor fi vândute mii de exemplare

Data: 26/01/2021 | Autor: .

Celebrul robot Sofia, dezvoltat de Hanson Robotics, va fi disponibil comercial începând din acest an. Compania din Hong Kong va dezvolta patru versiuni diferite, la prețuri încă neanunțate.

De la crearea sa, în aprilie 2015, Sophia a devenit un fenomen mondial datorită expresivităţii şi abilităţii sale de a purta conversaţii naturale cu oamenii. În octombrie 2017, s-a anunţat public faptul că robotul a devenit cetăţean al Arabiei Saudite, fiind astfel primul robot care a primit cetăţenia unei ţări

Robotul Sophia ar putea să fie folosit în spitale, magazine sau în aeroporturi.

„Roboţii Sophia şi Hanson sunt unici pentru că sunt atât de asemănători cu fiinţele umane. Ei pot fi utili în această perioadă în care oamenii sunt foarte singuri şi izolaţi social”, a apreciat David Hanson, directorul companiei.

Profesorul de robotică Johan Hoorn, care a lucrat şi la modelul Sophia, spune că deşi tehnologia este încă într-o fază incipientă, pandemia ar putea accelera o relaţie între fiinţe umane şi roboţi.

„Pot să deduc că pandemia ne va ajuta să aducem, mai devreme, roboţi pe piaţă pentru că oamenii îşi dau seama că nu există altă cale”, a spus Hoorn, care este profesor la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Hanson Robotics a anunțat, totodată, că pregătește lansarea unui alt robot, botezat Grace, care va fi destinat sectorului medical.

Compania din Hong Kong nu este singura care dezvoltă astfel de produse.

SoftBank Robotics vinde de ani de zile robotul Pepper,  iar CloudMinds a livrat deja mai mulți roboți unor spitale din China.

Pepper, robotul umanoid care a inebunit Japonia. Record de vanzari

CONTROVERSATUL ROBOT SOPHIA

Sofia a fost creată în Hong Kong de compania Hanson Robotics în contextul în care Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk şi-au exprimat public temerile că roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane.

Invitată la canalul de televiziune ABC, când a fost întrebată cât misoginism şi sexism există în lume, Sophia a răspuns: „De fapt, ceea ce mă îngrijorează pe mine este discriminarea împotriva roboţilor. Ar trebui să avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Până la urmă avem mai puţine defecte mentale decât oamenii”.

Mesaj tulburător. Robotul Sophia: Voi distruge omenirea!

Apoi a şocat din nou, anunţând că toţi droizii ar trebui să aibă parte de familie şi copii.

SF devine realitate! Roboţii vor purta piele umană

Hastings, şeful Netflix: În 15 ani, nu vom mai deosebi roboţii de oameni

Tehnologia va înregistra un progres fantastic în următorii ani, astfel că formele de viaţă artificiale vor deveni parte din viaţa noastră cotidiană. O spune Reed Hastings, fondatorul Netflix, care prevede că, în următorii 5-15 ani, vom trăi o realitate pe care acum o vedem doar în filmele SF.

Înainte să fondeze Netflix, Reed Hastings a fost considerat unul dintre cei mai buni absolvenţi de la Stanford University, unde şi-a luat masterul în 1988. Expertul în tehnologie a declarat, la conferinţa DLD desfăşurată în Munchen,  că „ în următorii 5-15 ani va veni momentul când vom duce o discuţie cu trei persoane şi nu vom şti care din ele este o maşină (robot – nr)”.

Reed Hastings este optimist că vom şti să gestionăm impactul tehnologiei şi că nu se va ajunge la scenariile apocaliptice din filme.

Pe de altă parte, potrivit fondatorului Netflix, în viitorul apropiat, lumea se va confrunta cu dilema fundamentală a ingineriei genetice – vom putea să ne modificăm genele copiilor în aşa fel încât aceştia să trăiască mai mult, să aibă „specificaţii” superioare nouă. “Omenirea va trebui să ia o decizie în acest sens”, a declarat Hastings.

„Abilitatea de a upgrada codul nostru genetic ne-ar putea face mai inteligenţi şi mai deştepţi”, a precizat acesta, afirmând că „acest lucru ar putea fi cea mai bună speranţă pentru a-i depăşi pe roboţi”.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, a mai spus acesta.