Rogozanu: Marea lupta cu siteurile de seriale. Se arata adevaratii profitori

Data: 4/11/2012 | Autor: .

Scandalul e pornit. Rezolvarea va fi cum nu se poate mai proasta pentru noi, evident. Asadar, primul pas, CNA reclama – dupa ce ProTV sesizeasa – siteuri precum Vplay care difuzeaza entertainment fara limite si fara drepturi. Aparent, lupta dintre libertatea internetului si vechile modele de business care vor bani din orice. De fapt, o lupta cinica intre facatori de bani cu lopata, scrie jurnalistul Costi Rogozanu pe VoxPublica.

Ce nu s-a spus destul nici in lupta cu ACTA, nici cu alte ocazii este ca razboiul e cumva deviat intr-o zona sterila a libertatii si democratiei cind ar trebui sa vorbim despre forme de taxare si despre steroizi de business tolerati fara probleme pina acum.

Cine se bate cu adevarat? Producatorii cu distribuitorii, evident. Producatorii de tip ProTV (dar puneti aici toate formele traditionale de productie de continut) vor sa ia ceva din partea leului. Cine sint cei atacati? Nu va inchipuiti niste bieti amarasteni care-si pun de placere serialele preferate pe net, sper. NU. DIstribuitorii de net sint adevaratii smecheri. Ca te numeste RCS, UPC sau Romtelecom, ideea e aceeasi: eu vreau sa vind net cit mai mult, deci toti “piratii” astia m-ajuta enorm in businessul meu pentru ca-mi aduc valuri de clienti.

Acum citiva ani sugestia era pe fata: luati internet ca sa descarcati filme moca la viteza maxima. In prezent, producatorii s-au trezit ca incep sa ia din ce in ce mai putin. Ca doar asta e regula, fie ca produci ardei grasi, fie ca produci seriale, ideea e sa iei cit mai putin spre deloc. Distribuitorii au inflorit in ultimii 5 ani. Ba chiar au inceput sa cumpere produsele premium precum fotbalul ca sa ia cit mai multi abonati.

Nu ar fi fost atit de evident daca ANISP, adica exact distribuitorii fie ca se numesc Orange sau Romtelecom n-ar fi iesit la atac pe fata aparind antreprenoriatul liber si inventivitatea tinerilor businessmani… Presedintele ANISP:

“Este incredibil ce se intampla astazi. Intr-o lume in care internetul a revolutionat modul in care interactionam, in care Google si Social Media redefinesc accesul la informatie, divertismentul si economia globala, apare in Romania o institutie depasita de vremuri si neavenita, care incearca sa inchida site-uri cu Politia.

Atentie! Nu vorbim de activitati ilegale, frauduloase, este vorba de tineri antreprenori romani, entuziasti care au dezvoltat site-uri si aplicatii prin intermediul carora ofera continut video, asemenea altor mii de site-uri similare din toata lumea.

CNA nu are nici o competenta sau responsabilitate institutionala legata de reglementarea internetului sau a serviciilor online. Aspectele semnalate sunt cele referitoare la drepturile de autor care au cu totul alte organisme si metodologii care sa le reglementeze.

Consideram actiunile CNA fara baza legala, iar in cazul putin probabil al interventiei Politiei vom semnala aceste practici iresponsabile si ilegale organismelor internationale”. (sursa)

Cititi continuarea pe blogul lui Costi Rogozanu