Românii apreciază și folosesc telefoanele mobile recondiționate

Data: 13/06/2022 | Autor: .

Românii apreciază și folosesc telefoanele mobile recondiționate

În trecut, în România, oamenii vindeau și cumpărau dispozitive second-hand pe site-uri precum OLX, care oferă o piață online pentru bunuri noi și folosite, cum ar fi gadgeturi diverse. Dar această experiență nu înseamnă neapărat că e vorba de telefoane verificate, garanții sau chiar siguranță în timpul tranzacțiilor, față în față sau digitale, atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători. Antreprenorii au sesizat această nevoie și doi pioni importanți din ecosistemul de astăzi, care împart piața în România, sunt fostul Fenix.eco, acum Recommerce Devices&Solutions România și Flip.

„Bunurile recondiționate și second-hand nu sunt la fel de stigmatizate ca înainte, ci mai degrabă încep să fie văzute ca o opțiune inteligentă, care respectă mediul înconjurător și care deschide o mulțime de oportunități. Acest model poate fi aplicat pe diverse verticale și funcționează la fel de bine ca și pe piețele electronice și auto”, spunea la un moment dat George Moroianu, co-fondator Flip.

Bineînțeles că există și oameni sceptici când vine vorba de cumpărarea unui telefon recondiționat, iar asta este normal. Oricum, există multe sfaturi pe care să le urmezi atunci când faci acest pas și ele sunt mai mult decât utile. Unul dintre principalele motive care ar putea face pe cineva să spună „nu” unei astfel de achiziții ecologice este durata de viață a bateriei. A avea un telefon cu o baterie care durează o săptămână întreagă ar fi un vis devenit realitate, dar ideea în sine rămâne un simplu vis. În prezent, ne folosim telefoanele pentru aproape orice, de la simpla verificare a orei, până la a trimite e-mailuri și a ne distra online. De aceea, avem nevoie de ele pentru a ne putea însoți la drum lung. Scrierea unui e-mail convingător poate necesita deschiderea unui browser, pentru a verifica unele lucruri, ori o aplicație de traducere, în cazul în care trebuie să traducem un cuvânt/o expresie. A juca un anumit joc poate dura ceva timp, mai ales dacă suntem prinși în acțiune, așa cum se întâmplă în Call of Duty, sau dacă anterior, trebuie să ne informăm despre reguli, cum ar fi în șah, unde mișcarea cunoscută drept castling este necesară cât mai repede posibil, ori ca în varianta de poker Texas Holdem, unde cele cinci piese comunitare sunt împărțite în trei etape: flop, turn și river. Telefoanele recondiționate au capacitatea de a ne însoți pentru toate aceste lucruri. Înainte ca un telefon recondiționat să fie revândut, specialiștii trec bateriile prin teste riguroase, pentru a se asigura că este în stare de funcționare completă. În unele cazuri extreme, aceasta poate fi chiar înlocuită. Dar de cele mai multe ori, bateria originală va fi cea care va fi restaurată aproape la starea inițială.

Românii și-au dat seama din timp că pot cumpăra chiar și iPhone-uri recondiționate la prețuri uimitor de reduse, iar faptul că își pot permite tehnologie avansată la prețuri mici este unul dintre cele mai semnificative beneficii care îi determină să fie mulțumiți de alegerile pe care le fac. Deși atunci când facem primii pași în această industrie, s-ar putea să fim cam dezorientați, în timp ajungem să ne dăm seama că a cumpăra un telefon recondiționat nu este același lucru cu a cumpăra unul la mâna a doua. Telefoanele recondiționate sunt supuse unor teste amănunțite pentru a asigura performanțe optime. Aceste dispozitive testate sunt apoi clasificate de furnizori în funcție de aspectul lor, astfel încât să nu existe compromisuri cu privire la performanța și aspectul telefonului; cum ar fi deja menționatul exemplu cu bateria.

Un alt aspect foarte important este că majoritatea dealerilor autorizați de telefoane mobile recondiționate oferă o garanție de un an pentru dispozitive. Prin urmare, în cazul oricăror probleme, telefonul poate fi reparat sau înlocuit în acea perioadă. Este recomandată o vizită pe site-ul web al distribuitorului pentru mai multe informații despre politica de garanție.

Și, nu în ultimul rând, românii știu că dacă fiecare telefon folosit ar ajunge la groapa de gunoi, ar fi ostil pentru mediu. Deșeurile electronice sunt periculoase pentru aer și apă, ceea ce le face o amenințare potențială pentru toate ființele vii. Milioane de smartphone-uri sunt aruncate peste tot în lume, iar simpla aruncare neglijentă a unui telefon din cauza unor zgârieturi, poate avea un impact negativ asupra mediului. Prin urmare, cumpărarea de telefoane recondiționate este o opțiune ecologică, iar prin adoptarea unui astfel de comportament ca utilizatori de smartphone-uri, contribuim la sănătatea planetei noastre.