Samsung a dezvoltat o baterie revoluționară. Mașinile electrice, autonomie de peste 800 km

Samsung a dezvoltat o baterie revoluționară. Mașinile electrice, autonomie de peste 800 km

Sud-coreenii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) și Samsung R&D Institute Japan (SRJ) au dezvoltat un acumulator care promite să ofere automobilelor electrice o autonomie de peste 800 de kilometri. Bateriile cu stare solidă ocupă un volum cu 50% mai mic decât bateriile clasice, de tip Litiu-ion, și au o viață mai lungă, de peste 1000 de cicluri de încărcare, relatează GadgetReport.ro

Samsung este pe cale să rezolve principala problemă a automobilelor electrice. Cum majoritatea au o autonomie de până în 350 de kilometri, doar puține fiind EV-urile care ajung la 500 km, aceste vehicule sunt privite mai mult doar ca o alternativă eco pentru traficul urban, nu ca o soluție viabilă pentru transport, mai ales pe distanțe lungi. Așa se explică și numărul scăzut al vânzărilor de mașini electrice.

Fără o autonomie optimă, este destul de greu să convingi oamenii să renunțe la mașinile cu motoare termice.

Potrivit unei cercetări publicată în revista Nature Energy,  cercetătorii sud-coreeni afirmă că, spre deosebire de bateriile cu litiu-ioni,  care utilizează electroliți lichizi în care ionii de litiu plutesc între catod și anod de fiecare dată când încărcați sau descărcați bateria, noua soluție tehnologică utilizează o soluție înghețată, sau mai bine spus congelată, care transmite încărcările mult mai eficient.

Eliminarea electrolitului lichid nu numai că permite baterii mult mai dense și compacte, cu o capacitate volumetrică mult mai mare, ci gestionează și căldura mult mai bine. Astfel, bateriile cu stare solidă vor necesita mai puține echipamente de evacuare a căldurii, ceea ce înseamnă o greutate mai redusă pentru mașinile electrice și, în plus, o durată de viață mai lungă. De asemenea, noile baterii nu explodează și nu iau foc.

Cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) și Samsung R&D Institute Japan (SRJ) spun că, prin adoptarea soluției înghețate, au mai eliminat o problemă clasică a acumulatorilor, acumularea de reziduri în zona anodului metalic cu litiu, fapt cate accelera degradarea acestora.

Experții au înlocuit anodul metalic cu litiu cu un strat compus din argint-carbon de 5 mm grosime. Folosind un electrolit solid cu sulfură și un catod cu oxid de nichel, cercetătorii au „reglat efectiv depunerea de litiu, ceea ce duce la o ciclabilitate electrochimică de lungă durată.”

În urma testelor, noul tip de acumulator a avut un ciclu mediu de viață de peste 1.000 de încărcări, un nivel cu peste 30% mai mare decât la bateriile auto din prezent. În plus, dacă vi se pare puțin, 100 de cicluri de încărcare se traduc  în peste 800.000 km de autonomie, o rezistență pe care nu o găsești nici la motoarele clasice.

Samsung, unul dintre cei mai buni producători de baterii din lume, spune că nu se grăbește cu această tehnologie. Cercetătorii spun că intenționează să continue rafinarea bateriilor, în scopul dezvoltării unor tehnologii de fabricație simple și ușor de implementat.

Prețul va fi, desigur, un factor uriaș în succesul oricărei tehnologii cu acumulatori, deoarece prețurile bateriilor reprezintă încă un procent mare din prețul unui EV. Interesant este și faptul că acest studiu nu spune nimic despre puterea bateriilor, ceea ce va afecta atât performanța mașinilor implicate, cât și capacitatea acestora de a se încărca rapid.