Samsung, Altex, Flanco si eMag, investigate de Consiliul Concurenţei. S-au înțeles în privința prețurilor?

Data: 5/04/2021 | Autor: .

Consiliul Concurentei anchetează Samsung Electronics România, Altex România, Flanco Retail şi Dante Internaţional (administratorul eMAG), suspectând posibile înţelegeri de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Samsung Electronics România, Altex România, Flanco Retail şi Dante Internaţional. Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei investigaţii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics România pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România. Astfel, investigaţia vizează relaţia dintre compania Samsung Electronics România şi partenerii acesteia, printre care Altex România, Flanco Retail şi Dante Internaţional”, a informat autoritatea de concurenţă.

Investigaţia a fost declanşată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă.

Samsung si Consiliul Concurentei

”Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate”, mai arată autoritatea.

Investigația Consiliului Concurenței vine în contextul în care, în ultimii ani, noile telefoane dar și alte produse lansate de Samsung pe piața românească au fost vândute de retaileri cu aceleași prețuri. Tariful de lansare a ridicat, de fiecare dată, semne de întrebare în rândul clienților, nedumeriți pe bună dreptate de ce magazinele oferă un preț identic, în condițiile în care ar trebui să concureze între ele.

Asta nu înseamnă că magazinele și Samsung pot fi culpabile. Rămâne de văzut dacă investigația Consiliului Concurenței va găsi dovezi concrete că aceste firme s-au înțeles pentru stabilirea prețurilor de vânzare.

Până la ora publicării știrii, niciuna dintre companii nu a venit cu un comunicat de presă ca reacție la anunțul Consiliului Concurenței.