Stephen Hawking a murit. Era cel mai cunoscut savant din lume

Data: 14/03/2018 | Autor: .

Stephen Hawking a murit. Era cel mai cunoscut savant din lumeStephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din întreaga lume, a încetat din viaţă la vârsta de 76 de ani. Cercetătorul a devenit celebru pentru aportul pe care l-a adus în domeniul fizicii teoretice, însă şi pentru faptul că reuşit să facă faţă bolii de care suferea, scleroza laterală amiotrofică, relatează GadgetReport.ro

Numele său este inclus în galeria marilor savanți ai lumii, alături de Galilleo Galilei, Isaac Newton Albert Einstein și Giordano Bruno.

“Suntem profund tristați că tatăl nostru iubit a murit astăzi”, au anunţat cei trei copii ai acestuia, într-o declarație de presă. “A fost un mare om de știință și un om extraordinar, a cărui activitate și moștenire vor dăinui mulți ani”, adaugă ei, lăudându-i “curajul și perseverența”, alături de “strălucirea și umorul” care au fost sursă de inspirație.

Fizicianul suferea de boala Lou Gehrig, neputându-se mișca. Hawking comunica cu ajutorul unui sintetizator de voce.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează celulele nervoase din creier şi măduva spinării. Boala atacă neuronii care coordonează flexarea muşchilor, motiv pentru care, în timp, creierul îşi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase. Din moment ce nu mai sunt active, acestea încep să se atrofieze şi să se contracteze.

Conform Asociaţiei ALS, pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferea Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Fizicianul a reuşit să trăiască cu această boală 50 de ani.

Stephen Hawking s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Și-a făcut educația la St. Albans School (Hertfordshire) și la University College (Oxford). În 1962 – la vârsta de 20 de ani – obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.

Dacă vreţi să aflaţi povestea lui Stephen Hawking, trebuie să vedeţi filmul The Theory of Everything (2014), despre viaţa acestuia, cu Eddie Redmayne în rol principal.

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane.
Fizicianul a publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, cea mai cunoscută fiind „A Brief history of Time: From the Big Bang to Black Holes”. A apărut și în seriale televizate și filme și este celebru și pentru faptul că explică pe înțelesul tuturor conceptele dificile.

Foarte populare sunt cărțile sale de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein’s dream, 1993 (Visul lui Einstein și alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul într-o coajă de nucă, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurtă istorie a timpului).

Hawking a fost căsătorit cu Jane Wilde, între anii 1965 şi 1991, cu care are trei copii – Robert, Lucy şi Timothy. Savantul britanic s-a căsătorit apoi, în 1995, cu asistenta lui medicală Elaine Mason, de care a divorţat în octombrie 2006.

Lumea ştiinţei, în doliu după moartea lui Stephen Hawking. Am pierdut o minte colosală

Lumea întreagă deplânge moartea celebrului fizician Stephen Hawking. NASA a scris, pe Twitter: Poţi continua să zbori ca un superman în microgravitate.

„Teoriile sale au deblocat universul posibilităţilor pe care noi şi lumea le explorăm”. „Poţi continua să zbori ca un superman în microgravitate”, a scris NASA pe Twitter. „Am pierdut o minte colosală şi un spirit minunat”, a afirmat, pe aceeaşi reţea de socializare, Sir Tim Berners-Lee, fondatorul world wide web.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella a afirmat că ,,am pierdut un mare om astăzi”, iar astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a postat pe internet o fotografie în care apare alături de Stephen Hawking şi a scris că „trecerea sa în nefiinţă a lăsat un vid intelectual în urma sa”.

Astronautul american Chris Hadfield a scris, la rândul său: „Geniile sunt atât de rare şi de fine. Rămas bun, profesore Hawking. Ne-aţi inspirat pe toţi”.

Katy Perry a remarcat, pe Twitter, că Stephen Hawking a murit în Ziua Pi, ziua în care este celebrată constanta matematică pi. „Există o mare gaură neagră în inima mea”, a afirmat cântăreaţa.