Studiu Universitatea Stanford: Cele două cuvinte cu care poți schimba percepția celorlalți

Modul în care vorbim nu influenţează doar percepţia celorlalţi despre noi, spun cercetătorii de la Universitatea Stanford. Limbajul ne ajută să ne schimbăm comportamentul şi să ne îmbunătăţim viaţa, din toate punctele de vedere.

Bernard Roth, profesor la Institutul Hasso Plattner, ce aparţine de Universitatea Stanford, afirmă că putem să influenţăm în mod pozitiv percepţia personală legată de realitate în cel mai simplu mod – înlocuind din vocabularul nostru doar două cuvinte.

În noua sa carte, „The Achievement Habit”, Roth afirmă că trucurile lingvistice ne pot aduce succes în ceea ce priveşte atitudinea, relatează GadgetReport.ro, care citează Business Insider.

“Înlocuiţi “dar” cu “şi”. De exemplu, dacă eşti obişnuit să spui – vreau să merg la un film, dar am de lucru – încearcă să îţi spui – vreau să merg la un film şi am de lucru”, afirmă Roth.

Potrivit cercetătorului, când folosim cuvântul “dar”, dezvoltăm un conflict interior, care de fapt n-ar trebui să existe.

“Cu alte cuvinte, este posibil să merg şi la film şi să îmi termin şi munca. Trebuie să găsesc o soluţie”, explică profesorul.

Bernard Roth afirmă că, atunci când folosim cuvântul “şi”, creierul nostru încearcă să găsească o soluţie pentru a rezolva cele două părţi ale enunţului. “Poate că voi vedea un film mai scurt, poate că voi delega treburile către altcineva, trebuie să găsesc o soluţie să le fac pe amândouă”, explică Roth.

Un alt truc este să încercăm să înlocuim expresia “trebuie să” cu “vreau să”. 

„Încercaţi un exerciţiu care, cu siguranţă, o să vă schimbe percepţia generală despre ceea ce trebuie să facem şi ce vrem să facem”, spune profesorul de la Stanford.

Potrivit acestuia, unul dintre elevii săi i-a povestit că trebuie să urmeze un curs de matematică, deşi nu îi place deloc această materie. Încercând exerciţiul cu schimbarea expresiilor şi repetându-şi acest lucru, a realizat brusc că matematica îl ajută să rezolve o serie de probleme mult mai repede.

“Creierul său a înţeles că trebuie să rezolve problema şi a căutat să schimbe percepţia şi să caute soluţii. Am putea spune că a avut o revelaţie în momentul în care concentrarea şi decizia l-au făcut să privească problema din altă perspectivă”, a mai spus profesorul de la Stanford.

Potrivit lui Bernard Roth, acestea sunt doar două exemple care vin să confirme faptul că limbajul pe care îl folosim ne poate influenţa în mod decisiv comportamentul.

“Întârindu-ţi convingerile privind necesitatea acţiunii pe care o ai de întreprins, vei vedea că soluţia apare precum o revelaţie şi că lucrurile pe care le-ai considerat iniţial ca fiind imposibil de făcut îşi găsesc o rezolvare”, a mai spus acesta.