Ți-ai propus să slăbești rapid? Pericolele din spatele curelor de slăbire

Data: 4/01/2020 | Autor: .

Ți-ai propus să slăbești rapid? Pericolele din spatele curelor de slăbire

Între anxietate și arderea grăsimilor pare, la prima vedere, să nu există nicio legătură, însă oamenii de știință au descoperit că o anumită moleculă pare să le conecteze una de cealaltă, relatează GadgetReport.ro

Experimentele făcute pe soareci au arătat că există o legătură directă între ele, fapt care ar putea deschide noi cai pentru dezvoltarea de medicamente pentru a ajuta la gestionarea tulburarilor de anxietate si a obezitatii la om,.

Studiul, realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Scripps din Florida, se axează pe o moleculă numită factor neurotrofic derivat din creier sau BDNF. Această moleculă este importantă pentru că influențează cresterea si functionarea celulelor creierului, iar cercetarile recente au legat-o cu schizofrenia, memoria si tratamentele Alzheimer experimentale.

În urma testelor făcute pe șoareci, Baoji Xu, cercetator la Institutul Scripps, a descoperit o alta functie potentiala a BDNF. Așa cum perioadele de anxietate și stres pot corespunde pierderii în greutate la om, Xu a descoperit că șoarecii au prezentat tendințe asemănătoare anxietății, indiferent de dietă.

Cunoscut fiind faptul că BDNF este necesar pentru funcțiile critice ale creierului, cercetătorii au extins experimentele.

Au inceput prin stergerea genei BDNF din zona cortexului și zona amigdala si au descoperit ca soarecii au continuat sa dezvolte simptome de anxietate. Examinarea ulterioară a arătat că lipsa BDNF a afectat activitatea unui neurotransmițător numit GABA, o moleculă care încetinește semnalizarea cerebrală și promovează relaxarea.

,,În esență, studiul arată că scăderea în greutate afectează în mod direct nivelul de anxietate. Cu cât forțăm mai mult organismul, cu atât starea de anxietate crește, determinând un tonus negativ, cu consecințe impredictibile”, a declarat cercetătorul.

Altfel spus, curele de slăbire trebuie să fie realizate pe termen cât mai lung, fără excese, pentru a lăsa loc organismului să se obișnuiască, să se refacă, și să evite, astfel, dezvoltarea stării de anxietate.

,,Există numeroase exemple de oameni care au slăbit brusc și care, din punct de vedere psihic, au avut de suferit. Unii chiar au dezvoltat boli asociate, afecțiuni neurologice etc. Este bine ca scăderea în greutate să fie tratată cu mare atenție, cu suportul unor specialiști, pentru a evita astfel de situații’, a mai declarat expertul.