Un milion de noi galaxii! Cât de mare este Universul?

Data: 1/12/2020 | Autor: .

Astronomii de la CSIRO, agenția națională științifică din Australia, au anunțat cartografierea a aproximativ un milion de galaxii. Au reușit această performanță cu ajutorul radiotelescopului ASKAP.

Într-un nou studiu, publicat luni în jurnalul Publications of the Astronomical Society of Australia , agenția vorbește despre o adevărată hartă a Universului, care oferă cel mai detaliat atlas al cerului de până acum.

Descoperirea galaxiilor se datorează ASKAP, un radiotelescop format dintr-o serie de 36 de antene aflate în deșertul din vestul Australiei. Cele 36 de antene ascultă undele radio din spațiu cu o putere de aproximativ 30 de ori mai mare decât a celorlalte radiotelescoape de pe Pământ.

Captând peste 900 de imagini în aproximativ 300 de ore, astronomii au reușit să construiască o hartă cuprinzătoare a cerului sudic cu o rezoluție mai mare decât în cercetările anterioare.

Imaginile conțin în total 70 de miliarde de pixeli și oferă date despre 3 milioane de galaxii – din care o treime au fost descoperite în premieră.

Harta le va permite astronomilor să studieze obiecte cosmice precum supernove, pulsari și jeturile din jurul găurilor negre supermasive din galaxiile îndepărtate.

„Ne așteptăm să găsim, în viitor, alte zeci de milioane de galaxii”, a declarat David McConnell, astronom la CSIRO și autor principal al studiului. Puteți face un tur virtual al hărții impresionante pe site-ul CSIRO.

De la proton la Univers! Cel mai tare clip care explică dimensiunile lumii în care trăim

Un alt clip video, realizat de Business Insider, prezintă, într-un mod foarte simplu şi uşor de înţeles, dimensiunile lumii în care trăim.

În numai trei minute, clipul porneşte de la dimensiunea protonului, o particulă subatomică aflată în nucleul atomilor şi ajunge la dimensiunile Universului, trecând prin comparaţii foarte interesante, precum cele dintre un avion şi piramide, Empire State Building, dimensiunile continentelor şi ale planetelor.

Istoria Universului, intr-un minut si jumatate

Un scurt videoclip expune, într-un minut şi jumătate, etapele fundamentale din evoluţia vieţii pe Pământ, folosind imagini spectaculoase care ilustrează evenimente cheie precum Big Bang sau formarea Terrei şi a Lunii.

Clipul impresionant, denumit „Povestea noastră într-un minut/ Our Story in 1 minute”, este construit din succesiunea unor evenimente în încercarea de a spune povestea existenţei umane în doar 1 minut şi 37 de secunde, pe fundal muzical.

Universitatea din Queensland: Călătoria în timp este teoretic posibilă

Cu fiecare etapă conturată pe scurt, de la început până la sfârşit, în videoclip apar o animaţie artistică a Big Bang-ului, o călătorie în jurul Universului, formarea Pământului şi a Lunii, apariţia vieţii pluricelulare şi a plantelor, evoluţia reptilelor şi a dinozaurilor, aterizarea devastatoare a unui meteorit, evoluţia mamiferelor şi a oamenilor şi, în final, naşterea civilizaţiei moderne.

Există un univers paralel? O teorie lansată de cercetătorii de la MIT