Vrei să afli dacă ești predispus la demență? Care sunt semnalele de alarmă

Data: 7/01/2022 | Autor: .

Vrei să afli dacă ești predispus la demență? Care sunt semnalele de alarmă

Numărul cazurilor de demență se va tripla în întreaga lume până în 2050. Până în acel an, peste 153 de milioane de persoane ar putea suferi de demență, avertizează experții, citați de BBC.

Stilul de viață nesănătos contribuie, de asemenea, la acest fenomen, afirmă cercetătorii în revista The Lancet Public Health.

Factorii de risc care trebuie abordați de urgență  includ ratele ridicate de fumat, obezitatea și diabetul, spun ei.

Studiul, care analizează 195 de țări, are ca scop să ofere guvernelor o idee despre resursele și sprijinul de care ar putea fi nevoie și despre acțiunile care ar putea fi utile.

Demența este deja a șaptea cauză principală de deces la nivel mondial și una dintre principalele cauze de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă.

Cercetătorii atrag atenția asupra importanței îmbunătățirii accesului la educație în țările din întreaga lume. Ei spun că cifra pe care au proiectat-o pentru 2050 a fost deja ajustată în jos cu 6,2 milioane de persoane.

Nomofobia. Boala ascunsă dată de telefoanele mobile

Renunțarea la fumat scade riscul de demență

Autorul principal, Emma Nichols, de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate, de la Universitatea din Washington, SUA, a declarat:

„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenirea și controlul factorilor de risc înainte ca aceștia să ducă la demență”, afirmă Emma Nichols, de la Universitatea din Washington.

,,Chiar și progrese modeste în prevenirea demenței sau în întârzierea progresiei acesteia ar aduce dividende remarcabile.

Pentru a avea cel mai mare impact, trebuie să reducem expunerea la principalii factori de risc din fiecare țară.

Pentru cei mai mulți, acest lucru înseamnă extinderea unor programe adecvate la nivel local, cu costuri reduse, care să sprijine o alimentație mai sănătoasă, mai multă mișcare, renunțarea la fumat și un acces mai bun la educație.”

Tehnologia ne poate ucide! Ai auzit de boala Telepressure?