Windows 8, explicat pas cu pas de un expert de la Microsoft (VIDEO)

Data: 26/10/2012 | Autor: .

Windows 8 este un sistem de operare nou, reproiectat. Windows 8 este gândit pentru touch, dar funcționează la fel de bine cu mouse și cu tastatură (uneori chiar mai ușor J). Windows 8 combină ce este cel mai bun din două lumi: fun-ul unei tablete cu productivitatea unui PC, scrie Tudor Galos, markenting manager la  Microsoft, pe blogul sau.

Frazele de mai sus le-am rostit de aproape 20 ori, la cursurile și prezentările de Windows 8 pe care le-am ținut. Frazele de mai sus reprezintă comportamentul și look&feel-ul Windows 8. Mai jos am să explic câteva din conceptele de bază, lăsându-vă pe voi apoi să îl descoperiți așa cum este. Frumos, rapid, fluid.

Ecranul de Start și Live Tiles.

imageWindows 8 vine cu un nou ecran de Start care conține niște chestii denumite Live Tiles (în română traducerea este Dale Active). Live Tiles-urile sunt de fapt fostele icon-uri care extrag informații din interiorul aplicațiilor (sau a contactelor – da, poți „lipi” de ecranul de Start și persoane de contact), informații pe care le afișează fără a porni aplicația. De exemplu în tile-ul de Mail vezi ultimul mail primit și numărul celor necitite, în tile-ul de Vreme vezi temperatura de afară cu o mică reprezentare grafică (ploaie, nori, soare), în tile-ul de Știri vezi ultimele știri cu tot cu poze etc. Să explicăm puțin și ecranul de Start. La Windows 7 aveai butonul de Start în care aveai „lipite” aplicații folosite des sau lipite manual de către utilizator. La Windows 8 butonul de Start se transformă în ecran de Start pe care sunt „lipite” Live Tiles care afișează informațiile care te interesează.

Aplicații uimitoare, preinstalate.

imageAvem o serie de aplicații uimitoare preinstalate pe Windows 8 – People, Weather, News, Internet Explorer 10 (în două versiuni, una de ecran de Start cealaltă de desktop), Desktop (desktop-ul clasic de Windows 7 cu tot cu aplicațiile de Windows 7 este acum la un click sau la o atingere distanță) și multe, multe altele. Ce este foarte mișto este că poți share-ui conținut din interiorul aplicației fără a o părăsi. În Windows 8 ai o jucărie denumită Charms – Charms se apelează făcând swipe din dreapta (sau ducând mouse-ul în colțul dreapta sus). Prin Charms controlezi tot sistemul de operare din orice punct/loc ai fi – poți căuta aplicații, setări, contacte, poți Share-ui orice din orice aplicație în orice aplicație (care permite J), poți reveni la ecranul de Start, poți proiecta pe ecrane Wi-Fi etc. Aplicațiile Windows 8 share-uiesc conținut între ele, și comunică între ele. Multitasking ADEVĂRAT. Revin pentru o secundă la Desktop – la Windows 8 și Windows 8 Pro, dincolo de aplicațiile din Windows Store poți rula orice aplicație Windows 7 – compatibilitatea este acolo. În plus, aplicațiile Windows XP pot fi virtualizate cu Hyper-V în Windows 8 Pro.

Conectarea la Cloud.

imageDintre toate scenariile, este scenariul meu favorit. În Windows 8 ai două tipuri de conturi: contul local sau de rețea, și contul Microsoft. Contul Microsoft este fostul cont Hotmail/Passport/Windows Live. La care s-a adăugat billing-ul pentru serviciile pe care le poți achiziționa (XBOX Live, Skydrive, Skype etc). Ei bine, când te loghezi cu contul Microsoft pe un device cu Windows 8 (indiferent dacă acesta este Windows 8, Windows 8 Pro, Windows RT) ți se mută TOATE setările, istoria browsing-ului, setările aplicațiilor, conexiunile la rețele sociale (la Facebook, la LinkedIn – de ex când te muți pe un calculator nou, aplicația People începe să își tragă singură contactele de Facebook local), fișierele personale etc. Look&feel-ul se mută cu tine, inclusiv background-ul. Pe un device cu Windows 8 poți avea oricâte conturi Microsoft, deci când dai tableta din mână la prietenă/mamă/copil și se va da pe net nu îți va vedea setările sau site-urile (și te va iubi în continuare). Cum se face toată această sincronizare? Prin SkyDrive, serviciul de storage al Microsoft care oferă gratuit 7GB și pentru care mai poți cumpăra spațiu.

 

Productivitate.

imageÎn Windows 8 ai în continuare ecranul Desktop, cu toate aplicațiile de Windows 7 care funcționează pe el. Și cu cele de Windows 8. Ai compatibilitate full cu Windows 7. Ai aplicații noi. Ai porturi USB la care conectezi ORICE periferic și FUNCȚIONEAZĂ – în prezentări am folosit vechiul meu clicker de 10 ani pe care când l-am conectat a funcționat fără să îmi afișeze informații de instalare ETC. Windows 8 este super-prietenos din acest punct de vedere.

Ediții.

Există două ediții de Windows 8: Windows 8 și Windows 8 Pro. Am scos ediții gen Starter, Home Basic, Ultimate. Am lăsat lucrurile simple. Windows 8 este proiectat pentru acasă, Windows 8 Pro pentru business. La ambele sisteme ORICE LIMBĂ DISPONIBILĂ (gen engleză, română, maghiară, spaniolă – ca să evit confuziile J) este GRATUITĂ. Avem language packs care se descarcă GRATUIT. How cool is that? La Windows 8 Pro am adus în plus facilități din Ultimate, gen BitLocker (criptarea integrală a HDD-ului) sau BitLocker to Go (criptarea integrală a memory stick-urilor). Windows RT este o ediție specială de Windows care vine PREINSTALATĂ pe tablete cu procesoare ARM, și care nu poate rula decât aplicații din Windows Store, dar are Microsoft Office 2013 Home&Student RT preinstalat.